Meesterwerken

Tassenmuseum Hendrikje zou niet kunnen bestaan zonder haar omvangrijke collectie van 5000 tassen, buidels, koffers, beurzen en andere accessoires die de historie van de (dames) tas in de Westerse cultuur van het einde van de Middeleeuwen tot heden (inclusief het werk van hedendaagse ontwerpers) toont. Maar weinigen staan er bij stil dat zo’n alledaags voorwerp als de tas een buitengewone rijke geschiedenis heeft en in de vele eeuwen van zijn bestaan een opmerkelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Elk exemplaar vertelt zijn eigen verhaal. Aan de tas kunnen wij veel aflezen over de tijd, de materialen, de vormen, de mode en de gewoontes van weleer. Ook tonen tassen ons de voortschrijdende emancipatie, de kunsthistorische stromingen, de versierende technieken en de economische en technologische ontwikkelingen.

Lees hier meer over de meesterwerken in Tassenmuseum Hendrikje en bekijk hieronder een selectie van deze meesterwerken.

 • Leren tas met dekplaat van schildpad, Duitsland, 1820-1830

  Met deze tas, gekocht bij een antiquair op het Engelse platteland, begon de liefde van Hendrikje Ivo voor de tas. De tas, met een dekplaat van schildpad, ingelegd met parelmoer, was de eerste in de verzameling die nu is uitgegroeid tot een museum.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Leren clutch in de vorm van de ‘Normandie’, Frankrijk, 1935

  Passagiers die eerste klas reisden ontvingen deze clutch als presentje ter gelegenheid van de eerste reis van de Normandie, het meest luxueuze cruiseschip uit die tijd. De Normandie voer van Le Havre via Southampton naar New York.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Koffer met necessaires, Scherk, Berlijn, Duitsland, 1937

  Deze reiskoffer van leer met canvas beschermhoes en met necessaires van kristal met zilver was eigendom van prins Bernard (1911-2004), Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Portefeuille met liefdesgedicht en miniatuur, Frankrijk, 1806

  De Franse miniatuurschilder Favorin Lerebours schilderde het portret van deze jonge vrouw. Mogelijk gaf zij haar man, die veel afwezig was, deze portefeuille van leer en zijde met haar portret en een geborduurd liefdesgedicht.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Kralenbeursje met afbeelding van giraf, Frankrijk, ca. 1827

  In 1826 arriveerde de eerste giraf in Marseille als geschenk van de Egyptische onderkoning aan de Franse koning Karel X (1757-1836). In zes weken liep Zarafa naar Parijs, begeleid door twee Egyptische verzorgers en honderd melkkoeien.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Handtas van aluminium met kunststof decoratie, Frankrijk, 1930

  Deze tas van aluminium met kunststof decoratie vormt een hoogtepunt van de industriële ontwikkeling en geeft daarmee de nieuwe tijd weer. De tas is een eerste voorbeeld van modern design en daarmee ook de favoriete tas van de directeur Sigrid Ivo.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Geitenleren tas met beugel van ijzer, Frankrijk, 16e eeuw

  Tassen waren vroeger nuttige gebruiksvoorwerpen voor vrouwen en mannen, omdat kleding nog geen binnenzakken kende. Deze beugeltas werd door een man aan de riem gedragen. Dit soort beugeltassen waren een statussymbool voor mannen uit de elite.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Avondtas, Gianni Versace Couture, Italië, 1997

  Tijdens de première van de film Evita in Londen in 1997 droeg de hoofdrolspeelster Madonna deze avondtas van textiel. Haar jurk en schoenen die zij droeg waren van hetzelfde materiaal.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Tas van slangenleer met ivoren plaat, Duitsland, 1920-1930

  Deze slangenleren tas met een gesneden ivoren plaat met een afbeelding van Eva die de appel plukt is de lievelingstas van Hendrikje Ivo, de oprichtster van Tassenmuseum Hendrikje.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Avondtas “Cupcake”, versierd met kristalstenen, Judith Leiber, USA, 2007

  Deze tas, in de vorm van een taartje, is geheel bedekt met Swarovski kristalstenen. De Cupcake dankt zijn populariteit aan de film Sex and the City waarin een variant van de originele tas werd gedragen.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS
 • Zijden bruidsbuidel met portretten, Limoges, Frankrijk, 1725

  Deze buidel behoort tot een serie bruidsbuidels die tussen 1690 en 1760 in de Franse stad Limoges werd vervaardigd. Het portret van porselein van Lodewijk XV en zijn bruid zijn op een koperen plaat geëmailleerd, waar Limoges om bekend staat.

  MEER INFORMATIE OVER DEZE TAS

Bestel Tickets
1.601 beoordelingen
'Excellent!'