Tentoonstelling Trunk Show | Tassenmuseum Amsterdam

Trunk Show

tentoonstelling wordt verlengd
Bestel je tickets
DETAILS
2DE VERDIEPING
OPEN
ELKE DAG 10:00 - 17:00
TAGS
Ship Chandlers Warehouse

Tassenmuseum Amsterdam denkt out of the bag en duikt met Trunk Show into the box.

Voor Trunk Show verhuist tijdelijk een exclusieve selectie hutkoffers en koffers binnen Amsterdam van één gracht naar de andere. Van het Ship Chandlers Warehouse naar Tassenmuseum Amsterdam. Bijzondere, betoverende objecten uit de Menko ten Cate Collectie.

Trunk Show vertelt verhalen over reizen, verblijven, verlangen, vermogen en over de beleving en verbeelding van het onbekende. Fascinerende verhalen over weergaloze trajecten met intrigerende objecten.

De geschiedenis van het reizen is ook de historie van menselijke impulsen: de behoefte om te verkennen, de begeerte om voorwerpen te personaliseren en het verlangen iets meesterlijks eigen te maken.

De nomadische impuls om het onbekende te ontdekken inspireerde onze ‘verre’ voorouders zodanig dat men vertrok met een lading aan canvas en leren hutkoffers in stoomschepen of in de Pullman rijtuigen van de Oriënt Express, naar lobby’s van legendarische exclusieve palace hotels in exotische oorden. Bij deze reizen hoorde het verlangen en de must om je benodigdheden in stijl te vervoeren.

In Trunk Show worden koffers getoond die verhalen verbeelden over luxueuze stijlvolle op maat gemaakte en gepersonaliseerde objecten. Over de reiziger en de magie van de hutkoffer, als ook de kunst van het vervoeren, verpakken en het inpakken.

De getoonde koffers en hutkoffers onthullen bovendien het betoverende traject van ambacht; de maak, de materialen, de geuren en kleuren van koffers en hun zichtbare en tastbare afgelegde parcours. Objecten die ons hedendaagse voorstellingsvermogen van reizen vaak ver te boven gaat, maar ons juist ook doen verlangen en denkbeeldig meeneemt naar een wereld van bijzondere personages en originele voorwerpen.

Trunk Show bevat sublieme koffers en hutkoffers van onder andere Louis Vuitton, de Franse ambachtsman wiens hutkoffers de grondslag vormen van het LVMH imperium. Koffers van Goyard, ontstaan vanuit het House of Martin, waar François Goyard als 17-jarige leerling les kreeg van meester trunk makers. Naast deze bijzondere, tastbare, historische luxe objecten verwacht je bijna meegevoerd te worden naar de fictieve wereld van Downton Abbey of de fantasiewereld van Harry Potter en zijn magische koffer.

Iedere koffer heeft zijn eigen deuken, krassen en zelfs geluid en krijgt zijn eigen voetstuk. Door de herkomst, denkbeeldige eigenaren en geschiedenis te traceren, komen ze als het ware tot leven als een city scape in de onlangs vernieuwde expositieruimte van Tassenmuseum Amsterdam.

Lezingen over magische koffers

In het kader van Trunk Show organiseert Tassenmuseum Amsterdam een aantal lezingen en workshops.

Op zondagochtend 1 maart is historicus Andreas Koch te gast. Hij vertelt over de gouden eeuw van het reizen in stijl en neemt je mee naar avontuurlijke reizen en Grand Hotels.

Wanneer: 1 maart 2020
Hoe laat: 10.30 – 11.30
Waar: Tassenmuseum Amsterdam
Tickets: €7,50 (excl. entree Tassenmuseum Amsterdam)

Bekijk het hele programma

De Menko ten Cate collectie

Deze unieke collectie is een verzameling van alle soorten en maten koffers van gerenommeerde merken zoals Louis Vuitton, Goyard, Moynat, Hermès en Finnegans. Over de jaren heen heeft Menko ten Cate meer dan 250 koffers verzameld. De gentleman collectioneur verzamelt geen fabrieksmatige koffers, maar louter exemplaren die door vakmannen zijn vervaardigd. Koffers met karakter.

Wat anderen zeggen

De meest uitgebreide collectie tassen is hier te zien, van heel lang geleden tot de twintigste eeuw.
"Je kijkt je ogen uit"
Een reis door de tijd, maar dan met tassen. Geschiedenis en kunst samengebracht in een prachtig pand met een verhaal van deze verzameling. Uniek!
"Prachtig"
De tassencollectie van Hendrikje is ongelooflijk en zeer gevarieerd. De steeds wisselende exposities zijn ook origineel.
"Een uniek museum"