Tentoonstelling De geschiedenis van de tas | Tassenmuseum Amsterdam

Je tas reflecteert de tijd waarin je leeft

Permanente tentoonstelling
Bestel je tickets
DETAILS
3DE VERDIEPING
OPEN
ELKE DAG 10:00 - 17:00
TAGS
MODE, GESCHIEDENIS

Elke tas vertelt zijn eigen verhaal. Zo levert ieder exemplaar informatie op over de mode, kunst, technieken en gewoontes in een bepaalde periode.

De tassen die je dagelijks gebruikt passen over het algemeen bij de gelegenheid waarvoor je ze gebruikt. Een nylon sporttas voor de sportschool, een leren handtas voor het werk en een schitterende avondtas voor een feest. En soms koop je een tas omdat het merk en model erg in de mode zijn. Als je kijkt naar de geschiedenis van de tas, dan zie je dat de ontwikkeling van de tas is beïnvloed door trends in kunst, de mode en de maatschappij. In Tassenmuseum Amsterdam ga je op ontdekkingstocht door deze geschiedenis.

tentoonstelling chanel tas tassenmuseum
Tentoonstellingsruimte-Tassenmuseum

Op ontdekkingstocht: van de tas aan de ketting…

In de 16e eeuw gebruikten mensen tassen en buidels voor het meedragen van bijvoorbeeld geld en andere persoonlijke bezittingen. Zo waren er beugeltassen, leren beurzen en buidels die aan de riem of gordel werden gedragen. In eenvoudige en luxe uitvoeringen, al naar gelang de welstand van de drager. De oudste tas in Tassenmuseum Amsterdam is een 16e-eeuwse geitenleren mannentas met een metalen beugel. In de loop van de 16e en 17e eeuw gingen mannen steeds minder tassen dragen met de komst van binnenzakken in mannenkleding. Vrouwen droegen vanaf de 16e eeuw hun tassen en buidels middels een haak met kettingen aan hun gordel of riem: de châtelaines. Daarnaast werden veel tassen en buidels gebruikt voor speciale doeleinden zoals de aalmoezenbeurs, bruidsbuidel of speelbeurs.

bruidsbuidels tassenmuseum Amsterdam

…naar de tas van leer

Een andere vroege verschijningsvorm van de tas waren de dijzakken: zakken van stof die worden gedragen aan een lint dat om de taille werd gestrikt onder de bovenrok, op de plek waar we nu een fanny pack dragen. De dijzak verdween langzamerhand aan het einde van de 18e eeuw: jurken van ragfijne stoffen werden de trend en voor de dijzak was hieronder simpelweg geen plaats meer. De inhoud van de dijzakken droegen vrouwen vanaf toen in de voorloper van de damestas: de réticule. Een réticule is een tas van stof die middels een trekkoord gesloten kan worden en die in de hand wordt gedragen. De réticule was de IT-bag van die tijd. Vanaf het midden van de negentiende eeuw waren tassen en beurzen gemaakt van maliën en kralen ook erg populair. Maliën zijn metalen ringetjes of plaatjes die met elkaar verbonden zijn tot een netwerk. Kralentassen bestaan uit duizenden kraaltjes die aan elkaar zijn geborduurd, gebreid, geweven of geregen. In de loop van de 19e eeuw kwam het reizen per trein en stoomboot in opkomst en zo ontstond de behoefte aan koffers en reistassen. Ook werd in deze periode de leren handtas populair: reizigers hadden behoefte aan minder kwetsbare tassen. De handbagage uit de trein en stoomboot werd de voorloper van de handtas zoals wij die nu kennen.

 

leren handtassen tassenmuseum amsterdam

Nieuwe materialen en de emancipatie van de vrouw

Door de nieuwe technologieën van de industriële revolutie konden materialen en producten veel sneller en beter worden geproduceerd en er werden nieuwe materialen geïntroduceerd. Nieuwe materialen als papier mâché, ijzer en geslepen staal werden gebruikt voor het maken van tassen. Kunststof werd vanaf de jaren dertig uit de 20e eeuw een populair materiaal omdat hiermee tassen in allerlei vormen en kleuren gemaakt konden worden. Vanaf het begin van de 20e eeuw hadden vrouwen voor elke gelegenheid een tas: tassen voor overdag en tassen voor het uitgaan in de avond. De tas voor overdag werd bijvoorbeeld van leer. Vrouwen gingen steeds meer deelnemen aan het arbeidsproces en daardoor groeide het aantal praktische eisen aan de tas. In de avond verwisselde de vrouw haar leren tas voor een vanity case en minaudière. Na de Eerste Wereldoorlog werd onder invloed van de vrouwenemancipatie en de enorme populariteit van filmsterren make-up erg populair. Hierdoor ontstond de behoefte aan speciale tassen voor make-up.

De tas als snel veranderend mode statement

Tegenwoordig is de tas een mode statement dat ieder seizoen verandert en waarin bekende modemerken bepalend zijn. Van functioneel voorwerp heeft de tas zich ontwikkeld tot stijlicoon. Tassen zijn er in ieder denkbaar materiaal: van leer en zijde tot kunststof, metaal en vegan leather. Belangrijk verschil met vroeger is dat de tassentrends elkaar veel sneller opvolgen: fast fashion is de norm. Er zijn ontwerpers die zich door het verleden laten inspireren. Ze geven hierdoor een historische draai aan een moderne tas: fast fashion krijgt inspiratie van slow fashion. Een voorbeeld is de Nile bag van Chloé: je hangt deze zo aan een châtelaine uit de 18e eeuw! Bestel je tickets

Wat anderen zeggen

De meest uitgebreide collectie tassen is hier te zien, van heel lang geleden tot de twintigste eeuw.
"Je kijkt je ogen uit"
Een reis door de tijd, maar dan met tassen. Geschiedenis en kunst samengebracht in een prachtig pand met een verhaal van deze verzameling. Uniek!
"Prachtig"
De tassencollectie van het museum is ongelooflijk en zeer gevarieerd. De steeds wisselende exposities zijn ook origineel.
"Een uniek museum"