De tas als theater door Hester van Eeghen | Tassenmuseum Amsterdam

ELKE DAG 10:00 - 17:00
TAGS
DUTCH DESIGN, ORIGAMI

De tas als theater zit vol verrassingen; zowel het ontwerp als het binnenleven van de tas staat centraal.

In de afgelopen 30 jaar ontwierp de Nederlandse topontwerpster Hester van Eeghen meer dan 600 objecten, van trolleys tot avondtasjes en van kleurrijke pumps tot werktassen. Haar 30-jarig jubileum viert Hester van Eeghen met het pop-up boek One Thousand and One Handbags en met de tentoonstelling De tas als theater.

Net als haar geliefde tassen, zit ook de tentoonstelling vol verassingen. Zowel het ontwerp als het binnenleven van de tas staat centraal. Maak een reis door het tassentheater: stap in een tas en prikkel al je zintuigen. Het observeren van attributen, het ruiken aan en voelen in, doet beseffen dat we heel veel meesjouwen.

“Wat zegt een tas over onszelf?” is een vraag die Hester van Eeghen fascineert.

Om deze vraag te beantwoorden, heeft ze speciaal voor de tentoonstelling een interactieve tassenscanner ontwikkeld. Door de tas in de scanner te plaatsen én door antwoord te geven op de vragen die worden gesteld, berekent de tassenscanner jouw karakter.

Roze tas achter gordijn
Vitrine met verschillende tassen van Hester van Eeghen

Iconen – 30 jaar ontwerpen

Hester van Eeghen ontwerpt tassen met karakter, met een verhaal. Haar tassen overstijgen het vluchtige modegevoel en zijn eerder praktische kunstwerken. Tientallen ontwerpen hebben inmiddels een iconische status en een aantal tassen zijn in museale collecties opgenomen. In de tentoonstelling zijn 10 iconen te zien die Hester van Eeghen de afgelopen 30 jaar heeft gemaakt. Iconisch omdat er maar één van gemaakt is, omdat hij zo lang mee gaat in de collectie of omdat hij zo markant is en meer ontroert dan andere ontwerpen.

Over Hester van Eeghen

Hester van Eeghen ontwerp tassen met een geheel eigen signatuur. Elke tas weet te verassen – van binnen en van buiten – en ook zijn ze altijd onmiskenbaar herkenbaar. Naast de mooie leersoorten, kleurgebruik en mooie afwerking speelt ook origami een belangrijke rol bij haar ontwerpen. Zo zijn veel van haar ontwerpen in of om te klappen, van 2D naar 3D te vouwen, binnenstebuiten te keren en aan twee zijden draagbaar. In dertig jaar tijd is Hester van Eeghen uitgegroeid van een eenmansbedrijf tot een bedrijf met achttien medewerkers.

De interactieve tentoonstelling De tas als theater ter ere van het 30-jarig jubileum van Hester van Eeghen is van 10 november 2018 tot en met 17 maart 2019 te zien in Tassenmuseum Amsterdam. Bestel je tickets

Wat anderen zeggen

De meest uitgebreide collectie tassen is hier te zien, van heel lang geleden tot de twintigste eeuw.
"Je kijkt je ogen uit"
Een reis door de tijd, maar dan met tassen. Geschiedenis en kunst samengebracht in een prachtig pand met een verhaal van deze verzameling. Uniek!
"Prachtig"
De tassencollectie van het museum is ongelooflijk en zeer gevarieerd. De steeds wisselende exposities zijn ook origineel.
"Een uniek museum"

Ontdek tassen in deze collectie