Tassenmuseum Amsterdam denkt ‘out of the bag’ met nieuwe koers

Tassenmuseum Amsterdam denkt ‘out of the bag’ met nieuwe koers

Met de komst van Manon Schaap werd aangekondigd dat het museum letterlijk ‘out of the bag’ en ‘out of the box’ gaat denken en andere disciplines én items in het voormalige woonhuis verwelkomd.

di 10 sep | 2 min lezen

Dit artikel, geschreven door Caitlyn Terra, verscheen op 5 september 2019 op FashionUnited.nl.

Nieuwe koers

Tassenmuseum Amsterdam (voormalig Tassenmuseum Hendrikje) vaart een nieuwe koers dankzij de komst van nieuwe museumdirecteur Manon Schaap.

Wie bang is dat tassen ondergeschikt worden in het museum, wordt al snel door Schaap gerustgesteld. “De collectie die we hebben biedt zoveel mogelijkheden om er meer mee te doen.”

“We gaan meer communiceren in plaats van collectioneren,” zo vertelt Schaap terwijl de nieuwe tentoonstelling ‘Talent Invasion’ wordt opgebouwd in de ruimte voor haar. “De collectie geeft handvatten voor verhalen die we kunnen vertellen.” Zo noemt Schaap de ‘trunkshow’ die op het programma staat met reiskoffers waarbij het museum echt in de geschiedenis duikt van reizen. Ook werkt het team van het museum aan een tentoonstelling over ‘bags in movies’. Het voorbeeld van een Hitchcock film wordt genoemd, waar de tas een eigen karakter en rol krijgt in een scene en met een ‘suggestieve vorm’ verwijst naar de vrouw. “We gaan voor meer diepgang”.

“We gaan van een museum naar een huis. In plaats van de museum waardes hebben we nu de waardes van een huis; gastvrij, maar ook eigenzinnig.”
Manon Schaap Directeur Tassenmuseum Amsterdam

In het gesprek met Schaap blijkt dat aan spreekwijze rondom de tas geen einde komt. Schaap is al helemaal getraind in de taal van het museum waar ze sinds maart 2019 aan het hoofd staat. “We zien de diepgang ook meer als een kennisoverdracht. We willen mensen bagage meegeven. In plaats van dat ze denken ‘Oh die tas had mijn moeder ook’, dat ze in gesprek gaan over het onderwerp waar de tentoonstelling over gaat.” Op die manier gaat het museum meer in op de maatschappelijke gesprekken die gaande zijn. “We gaan meer deelnemen aan de samenleving,” aldus Schaap.

Oil on Canvas Joline Kwakkenbos
Talent Invasion: Oil on Canvas - Joline Kwakkenbos
Talent Invasion Construct to survive_by_Anouk van Kampen Wieling_Lidewij Mulder 2
Talent Invasion: Construct to survive - Anouk van Kampen

Tassenmuseum Amsterdam verwelkomt 21 jonge talenten met ‘Talent Invasion’

Onderdeel van de nieuwe koers is het letterlijk openzetten van de deuren en ramen voor de wereld. Zo zijn voor de nieuwe tentoonstelling, die op zondag 8 september voor het publiek opent, 21 jonge talenten uitgenodigd uit meerdere disciplines. Gastcurator Martien Mellema is verantwoordelijk voor de selectie en keek naar ontwerpers uit de mode, maar ook kunst en design hoek. Alle 21 talenten, sommigen nemen vrijdag ook deel aan de Lichting show op het Amsterdam Fashion Week programma, geven met hun werk commentaar op de tijdgeest en dagen de status quo uit. Schaap wil Talent Invasion een vast onderdeel maken van het programma bij het Tassenmuseum Amsterdam. Ook zullen er meerdere exposities zijn dan in het oude programma. Eerst was er twee keer per jaar een langdurige tentoonstelling en nu zullen tussendoor in andere ruimtes ook exposities zijn die maar zes weken duren.

“Er is meer beweging in het huis. We willen echt een community bouwen,” aldus Schaap. Als dit lukt met de 60.000 tot 70.000 bezoekers die het museum jaarlijks trekt, dan is er al sprake van een flinke gemeenschap. Groei van de bezoekersaantallen is geen doel op zich, benadrukt Schaap. Ze wil vooral de bezoekers echt betrekken bij het museum. De tas wordt een vehikel om verhalen te vertellen over en uit de maatschappij. “We gaan van een museum naar een huis. In plaats van de museum waardes hebben we nu de waardes van een huis; gastvrij, maar ook eigenzinnig.”

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.nl

Talent Invasion is van 8 september tot en met 27 oktober 2019 te zien in Tassenmuseum Amsterdam.

Bestel je tickets online

 

di 10 sep | 2 min lezen
Nieuws

22nd September Show

Op zondag 22 september wordt in samenwerking met modeontwerper en creative director Aziz Bekkaoui de nieuwe F/W-collectie van Tassenmuseum SHOP…
Blog

Tassenmuseum Amsterdam denkt ‘out of the bag’ met nieuwe koers

Met de komst van Manon Schaap werd aangekondigd dat het museum letterlijk ‘out of the bag’ en ‘out of the…
Blog

Icoon Bags in Bloom: Gucci Bamboo Bag

Wat de Birkin tas is voor Hermès, is de Bamboo Bag voor Gucci: een icoon. Hij is nu te zien…
Blog

Icoon Bags in Bloom: Alexander McQueen

Deze tas met blauwe en zwarte veren is een typische McQueen tas. Je bewondert dit ontwerp van de populaire modeontwerper…
Nieuws

Manon Schaap nieuwe directeur Tassenmuseum Amsterdam

Manon Schaap is sinds 1 maart directeur van Tassenmuseum Amsterdam in Amsterdam. Ze is verantwoordelijk voor de artistieke koers, de…
Blog

Tuintje in je tas

“De handtas heeft zoveel aspecten dat je er niet gauw op uitgekeken raakt. Cultuur en geschiedenis, mode en tijd-geest, beroemdheden…
Blog

3x Bloemrijk Moederdag idee

Verras je moeder met een bloemrijk uitje in Amsterdam. We zetten drie ideeën voor je op een rij.
Nieuws

Tassenmuseum Amsterdam in top 10 ‘World’s Best Fashion Museums’

In september 2014 plaatste de gezaghebbende reiswebsite Fodor’s Travel (Fodors.com) het Amsterdamse Tassenmuseum in zijn top 10 van beste modemusea…
Nieuws

De tas: een symbool van emancipatie

Speciaal vanwege Internationale Vrouwendag op 8 maart legt Tassenmuseum Amsterdam uit hoe tassen symbool staan voor de voortschrijdende emancipatie van…
Nieuws

Museumwinkel Tassenmuseum Amsterdam verkozen tot beste museumwinkel

Op 7 oktober 2014 heeft Het Parool de museumwinkel van Tassenmuseum Amsterdam verkozen tot de beste museumwinkel van Amsterdam.
Nieuws

Hester van Eeghen viert 30-jarig jubileum

De internationaal vermaarde topontwerpster Hester van Eeghen, verantwoordelijk voor tientallen iconische tassen, viert haar 30-jarig jubileum.
Blog

Made in Italy en het belang van familie in de Italiaanse mode

Al eeuwenlang staat Italiaans design voor een combinatie van traditie en vakmanschap met een luxueuze en vaak sensuele uitstraling.