'Out of the bag' met nieuwe koers | Tassenmuseum Amsterdam

Tassenmuseum Amsterdam denkt ‘out of the bag’ met nieuwe koers

Met de komst van Manon Schaap werd aangekondigd dat het museum letterlijk ‘out of the bag’ en ‘out of the box’ gaat denken en andere disciplines én items in het voormalige woonhuis verwelkomt.

di 10 sep | 2 min lezen

Tassenmuseum Amsterdam (voormalig Tassenmuseum Hendrikje) vaart een nieuwe koers dankzij de komst van nieuwe museumdirecteur Manon Schaap.

Nieuwe koers

Wie bang is dat tassen ondergeschikt worden in het museum, wordt al snel door Schaap gerustgesteld. “De collectie die we hebben biedt zoveel mogelijkheden om er meer mee te doen.”

“We gaan meer communiceren in plaats van collectioneren,” zo vertelt Schaap terwijl de nieuwe tentoonstelling ‘Talent Invasion’ wordt opgebouwd in de ruimte voor haar. “De collectie geeft handvatten voor verhalen die we kunnen vertellen.” Zo noemt Schaap de ‘trunkshow’ die op het programma staat met reiskoffers waarbij het museum echt in de geschiedenis duikt van reizen. Ook werkt het team van het museum aan een tentoonstelling over ‘bags in movies’. Het voorbeeld van een Hitchcock film wordt genoemd, waar de tas een eigen karakter en rol krijgt in een scene en met een ‘suggestieve vorm’ verwijst naar de vrouw. “We gaan voor meer diepgang”.

“We gaan van een museum naar een huis. In plaats van de museum waardes hebben we nu de waardes van een huis; gastvrij, maar ook eigenzinnig.”
Manon Schaap Directeur Tassenmuseum Amsterdam

In het gesprek met Schaap blijkt dat aan spreekwijze rondom de tas geen einde komt. Schaap is al helemaal getraind in de taal van het museum waar ze sinds maart 2019 aan het hoofd staat. “We zien de diepgang ook meer als een kennisoverdracht. We willen mensen bagage meegeven. In plaats van dat ze denken ‘Oh die tas had mijn moeder ook’, dat ze in gesprek gaan over het onderwerp waar de tentoonstelling over gaat.” Op die manier gaat het museum meer in op de maatschappelijke gesprekken die gaande zijn. “We gaan meer deelnemen aan de samenleving,” aldus Schaap.

Oil on Canvas Joline Kwakkenbos
Talent Invasion: Oil on Canvas - Joline Kwakkenbos
Talent Invasion Construct to survive_by_Anouk van Kampen Wieling_Lidewij Mulder 2
Talent Invasion: Construct to survive - Anouk van Kampen

Tassenmuseum Amsterdam verwelkomt 21 jonge talenten met ‘Talent Invasion’

Onderdeel van de nieuwe koers is het letterlijk openzetten van de deuren en ramen voor de wereld. Zo zijn voor de nieuwe tentoonstelling, die op zondag 8 september voor het publiek opent, 21 jonge talenten uitgenodigd uit meerdere disciplines. Gastcurator Martien Mellema is verantwoordelijk voor de selectie en keek naar ontwerpers uit de mode, maar ook kunst en design hoek. Alle 21 talenten, sommigen nemen vrijdag ook deel aan de Lichting show op het Amsterdam Fashion Week programma, geven met hun werk commentaar op de tijdgeest en dagen de status quo uit. Schaap wil Talent Invasion een vast onderdeel maken van het programma bij het Tassenmuseum Amsterdam. Ook zullen er meerdere exposities zijn dan in het oude programma. Eerst was er twee keer per jaar een langdurige tentoonstelling en nu zullen tussendoor in andere ruimtes ook exposities zijn die maar zes weken duren.

“Er is meer beweging in het huis. We willen echt een community bouwen,” aldus Schaap. Als dit lukt met de 60.000 tot 70.000 bezoekers die het museum jaarlijks trekt, dan is er al sprake van een flinke gemeenschap. Groei van de bezoekersaantallen is geen doel op zich, benadrukt Schaap. Ze wil vooral de bezoekers echt betrekken bij het museum. De tas wordt een vehikel om verhalen te vertellen over en uit de maatschappij. “We gaan van een museum naar een huis. In plaats van de museum waardes hebben we nu de waardes van een huis; gastvrij, maar ook eigenzinnig.”

Dit artikel, geschreven door Caitlyn Terra, verscheen op 5 september 2019 op FashionUnited.nl.

Talent Invasion is van 8 september tot en met 27 oktober 2019 te zien in Tassenmuseum Amsterdam.

Bestel je tickets online

 

di 10 sep | 2 min lezen
Blog

Tassenmuseum Amsterdam tijdelijk gesloten

In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus sluit het Tassenmuseum Amsterdam haar deuren tot nader order.…

Virtuele Tour Trunk Show

Met onze virtuele tour ontdek je de expositie Trunk Show vanuit je eigen huis.
Blog

Interview Manon Schaap X Zenggi

Manon Schaap, directeur van Tassenmuseum Amsterdam, neemt je mee door het museum in samenwerking met het modelabel Zenggi.
Blog

Rondleidingen over de emancipatie van de vrouw

Op 8 maart aanstaande, besteedt Tassenmuseum Amsterdam aandacht aan Internationale Vrouwendag.
Blog

Meest iconische tassen aller tijden

De meest iconische tassen aller tijden worden tentoongesteld in Victoria & Albert Museum
Nieuws

Lezingen over magische koffers

Tijdens Trunk Show organiseert Tassenmuseum Amsterdam een interessant programma met lezingen over magische koffers.
Blog

What's in a Bag?

Interview with Manon Schaap, the new director of the Tassenmuseum Amsterdam.
Nieuws

Tassenmuseum Amsterdam bouwt aan haar toekomst

Tassenmuseum Amsterdam is in beweging. Van een museum met tassen naar een sprankelend Huis vol verhalen over de tas, maar…
Nieuws

Elza Wandler vormt de mode-industrie

Volgens internationaal platform The Business of Fashion behoort de Nederlandse ontwerper Elza Wandler tot een van de personen die de…
Nieuws

Talent Talks en Tours

Tijdens Talent Talk #2 vertelt ontwerper Elza Wandler het verhaal van haar merk Wandler, dat binnen een paar jaar is…
Blog

Tassenmuseum Amsterdam denkt ‘out of the bag’ met nieuwe koers

Met de komst van Manon Schaap werd aangekondigd dat het museum letterlijk ‘out of the bag’ en ‘out of the…
Nieuws

Manon Schaap nieuwe directeur Tassenmuseum Amsterdam

Manon Schaap is sinds 1 maart directeur van Tassenmuseum Amsterdam in Amsterdam. Ze is verantwoordelijk voor de artistieke koers, de…