Handtas van bamboe en hout | Tassenmuseum Amsterdam

Japonisme
Te zien
Bags in Bloom

Volgens critici kan de oorsprong van dit ontwerp worden teruggevoerd naar Japan. Maar klopt dat?

Na het patenteren van de ‘Ark’ werd Cult Gaia bekritiseerd omdat het claimde eigenaar te zijn van het ontwerp. Volgens critici kan de oorsprong van het ontwerp namelijk worden teruggevoerd naar Japan. Maar kan dat? Het merendeel van de vintage tassen met een soortgelijk ontwerp als de Cult Gaia-tas komt uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. In deze periode vond er in het Westen een heropleving van het japonisme plaats. Er zijn verwijzingen dat deze tassen in Italië werden gekocht of gemaakt. Andere voorbeelden dragen het stempel ‘Made in Taiwan’. Dus hoewel het produceren van bamboe tassen een eeuwenoude Japanse traditie is, kan er niet met zekerheid worden gesteld dat dit ontwerp van oorsprong Japans is.

Te zien tijdens Bags in Bloom van 18 april tot en met 31 augustus 2019 in Tassenmuseum Amsterdam.

Bestel je tickets online

Ontdek meer van deze collectie