De tas: een symbool van emancipatie

Speciaal vanwege Internationale Vrouwendag op 8 maart legt Tassenmuseum Hendrikje uit hoe tassen symbool staan voor de voortschrijdende emancipatie van de vrouw.

Liset do 7 mrt | 1 min lezen

Aan de hand van tien bijzondere verhalen over emancipatie en historische en hedendaagse vrouwen zoals Jeltje de Bosch Kemper, Margaret Thatcher en Vivienne Westwood is te zien welke rol tassen in de emancipatie speelden. De verhalen zijn verbonden aan speciaal geselecteerde tassen uit de collectie van het museum.

Aan de hand van 10 verhalen over emancipatie en powervrouwen is te zien welke rol tassen in de emancipatie speelde.

Handwerken als bron van inkomsten

Een van die tassen is de handwerktas, die vrouwen vaak zelf maakten. Hierin vervoerden ze hun naaiwerk en -gerei. Borduurwerk en naaldwerk waren belangrijke manieren waarmee vrouwen hun eigen geld konden verdienen. Deze handwerktas dateert uit het begin van de 19de eeuw en vertegenwoordigde de handvaardigheden die vrouwen, ongeacht hun klasse, beheersten. Handwerken was niet alleen een hobby, het was voor veel vrouwen ook een belangrijke bron van inkomsten. Een voorvechtster van het recht van vrouwen op betaald werk was Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916). De kost verdienen met het huishouden is eerbaar, vond De Bosch Kemper.

Ben je benieuwd naar de andere verhalen? Vanaf 8 maart, Internationale Vrouwendag, tot 8 april kun je alle bijzondere verhalen ontdekken.

tassenmuseum-internationale-vrouwendag-vitrine
Handwerktas-van-linnen-met-borduursels-van-zijde,-Frankrijk,-1800-1850

Stijlkamerconcert met een feministisch tintje

Op 10 maart is het bovendien extra leuk om het Tassenmuseum te bezoeken. Samen met Olga Vocal Ensemble organiseert het museum vier bijzondere a capella concerten met een feministisch tintje (duur 30 min). Aansluitend is er een speciale rondleiding. De concerten vinden plaats op zondagmiddag 10 maart 2019. Tickets zijn € 13,- p.p. Let op, voor de concerten en speciale rondleidingen zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Bestel dus snel je kaartjes

Liset do 7 mrt | 1 min lezen