PERSBERICHT

Tentoonstelling Royal Bags  belicht tassen van koninklijke iconen

22 juli 2016 – Tassenmuseum Hendrikje toont in de tentoonstelling Royal Bags  spraakmakende tassen van Europese koningshuizen. De tentoonstelling licht vier koninklijke iconen uit die elk een thema vertegenwoordigen. Prinses Grace staat centraal in het thema mode en Keizerin Sisi komt in bod bij het thema reizen. De tassen van Queen Elizabeth vertellen het publiek meer over het gebruik van de tas in functie. Natuurlijk is ook ons eigen Koningshuis onderdeel van de tentoonstelling. Speciaal voor de tentoonstelling Royal Bags selecteerde Koningin Máxima drie tassen uit de collectie van voormalig Koningin Juliana. Daarnaast zijn er ook (historische) tassen te zien van de koninklijke families uit Zweden, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Spanje. De tentoonstelling is vanaf 8 oktober 2016 tot en met 26 februari 2017 te zien. Meer informatie is te vinden op www.tassenmuseum.nl.

Prinses Grace Kelly & Koninklijke mode

Eeuwenlang bepaalden koningshuizen de mode. Vorsten en vorstinnen waren trendsettend op dit gebied. Adellijke dames volgden het modebeeld en verspreidde zich vervolgens door alle lagen van de bevolking. Een tas die een grote invloed had op de mode was de beroemde Kelly-bag van Grace Kelly. Deze bruine, leren handtas van Frans modehuis Hermès was sinds de jaren ‘30 in productie. De zwangere prinses Grace werd ermee gefotografeerd toen ze de tas voor haar buik hield. De tas is nog steeds een statussymbool. In de tentoonstelling is de befaamde Kelly Bag van Grace Kelly te zien, evenals modieuze avondtassen die prinses Grace heeft gedragen.

Queen Elizabeth & de Koninklijke tas in functie

De Britse vorstin draagt veelal tassen van zakelijke merken. Het ontwerp is eenvoudig en niet te frivool. Haar tas past altijd qua kleur bij de rest van haar outfit. Queen Elizabeth gebruikt haar tas tijdens diners ook als communicatiemiddel. Zet zij hem op tafel, dan is het tijd om te vertrekken. Staat haar tas op de vloer, dan is dat voor haar hofdame een teken dat ze is uitgepraat met haar gesprekspartner. Tijdens diners gebruikt de vorstin een tassenhanger, waarmee zij haar tas aan de tafel kan hangen. Op die manier wordt de tas niet vies.

Keizerin Sisi & Reizen

In vroegere tijden begeleidden hele hofhoudingen een koning op zijn reis. Kleding werd in tassen en kisten vervoerd. Eerst in karren en koetsen, later per trein en stoomboot. Vorsten reisden in stijl. Op hun koffers en kisten pronkte een koninklijke wapen of monogram. Keizerin Sisi van Oostenrijk ontvluchtte de strenge Weense hofcultuur op reis te gaan naar landen als Hongarije of een eiland als Korfu. Ze bezat vele koffers en reisnecessaires. In de tentoonstelling is het reisbestek en reisnecessaires met was benodigdheden van Keizerin Sisi te zien.

Ons eigen koningshuis

De tentoonstelling Royal Bags bevat ook een aantal bijzondere tassen van ons eigen Koningshuis, zoals een gouden handtas van voormalig Koningin Juliana. Zij droeg de tas op Prinsjesdag in 1969. Ook Koningin Máxima droeg de tas bij verschillende gelegenheden, zoals bij de verjaardag van de Zweedse Koning Carl Gustaf en tijdens een bezoek aan Nieuw Zeeland. Daarnaast is er een schooltas  en een tas met schildersuitrusting van koningin Wilhelmina en een zijden handtas geborduurd door Koningin Emma.

Tassenmuseum Hendrikje

Het Tassenmuseum viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Het museum is ontstaan vanuit de particuliere collectie van Hendrikje en Heinz Ivo. Vanuit hun Amstelveense woning verhuisde het Tassenmuseum in 2007 naar een prachtig pand gelegen aan de Herengracht in Amsterdam, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Amsterdamse Grachtengordel. Vanuit hier groeide het uit tot één van de tien beste modemusea ter wereld. De collectie van het Tassenmuseum bevat meer dan 5.000 tassen, van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Meer informatie is te vinden op www.tassenmuseum.nl.

Noot voor de redactie

______________________________________________________________________________

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Mascha Dammers, senior marketeer, Tassenmuseum Hendrikje via 020-524 64 52/ (06) 44 39 62 46 pers@tassenmuseum.nl.

Blijf op de hoogte van onze exposities, tentoonstellingen, evenementen en andere leuke weetjes!