Meer over het ontstaan van het Tassenmuseum

Hoe het begon 

Het museum is ontstaan uit de particuliere collectie van Hendrikje Ivo die ruim 35 jaar tassen heeft verzameld. Haar persoonlijke fascinatie voor tassen is uitgegroeid tot de unieke collectie tassen in dit museum.  De tassen in het museum geven een beeld van de vormen, materialen, decoraties en sociaal-culturele ontwikkelingen door de eeuwen heen. 

Verzamelaar Hendrikje Ivo 
Hendrikje Ivo is een echte verzamelaar. Haar interesse en liefde voor tassen ontstond toen ze in de omgeving van Norwich, Engeland, een leren handtas uit 1820 met dekplaten van schildpad vond. De tas was zo mooi dat haar interesse werd gewekt en ze zich ging verdiepen in tassen en hun geschiedenis. Hendrikje Ivo: ”Het is de geschiedenis van de tas, de voortdurende ontwikkeling en de variatie aan materialen, vormen en versierende technieken en de kunsthistorische stromingen, die dit alledaags voorwerp tot een boeiend verzamelobject maakt.”

Museum aan huis
In 1996 opende Hendrikje Ivo de deuren van haar Amstelveense woning om haar bijzondere collectie tassen te tonen aan het publiek. Het museum was 10 jaar gevestigd in Amstelveen, maar de locatie werd te klein voor de steeds maar groeiende collectie en de toenemende stroom bezoekers. Een anonieme weldoener maakte de verhuizing naar het pand aan de Herengracht mogelijk. Dochter Sigrid Ivo is inmiddels curator en directeur van het museum dat in 2012 83.000 bezoekers uit binnen- en buitenland mocht ontvangen.

Ruim 4000 tassen
De indrukwekkende collectie bestaat uit meer dan 4000 tassen, buidels, beurzen, koffers en andere accessoires vanaf de 16de eeuw tot heden. In binnen en buitenland wordt deze geprezen om haar veelzijdigheid en kwaliteit. De tas heeft een buitengewoon rijke geschiedenis en heeft in de vele eeuwen van zijn ontwikkeling een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt.

Jubileumjaar
Ter ere van het 15-jarig bestaan van het museum in 2011 was de tentoonstelling Mooie Cadeaus te zien, waarin tassen centraal stonden die het museum heeft ontvangen van particulieren, verzamelaars en ontwerpers. Tassenontwerpster en vriend van het museum Hester van Eeghen ontwierp een tas ter gelegenheid van dit bijzondere jubileumjaar.

De collectie bekijken
De topstukken van de collectie bekijken
De geschiedenis van het pand
Bezoek het museum

Blijf op de hoogte van onze exposities, tentoonstellingen, evenementen en andere leuke weetjes!