De geschiedenis van Tassenmuseum Hendrikje

Het begon allemaal met één enkele handtas. Die ene vondst maakte van Hendrikje en Heinz Ivo fervente verzamelaars – en al gauw kenners – van handtassen. In de loop der jaren brachten zij een privécollectie bij elkaar die zo bijzonder was, dat ze hem wilden delen met anderen. Zo ontstond Tassenmuseum Hendrikje. Anno 2017 trekt het museum 80.000 bezoekers per jaar

Hoe het begon

Heinz en Hendrikje Ivo

Hendrikje Ivo was altijd al een echte verzamelaar van allerlei klein antiek en curiosa, waarin zij ook begon te handelen. Tot de dag waarop Heinz en Hendrikje Ivo in een gehucht in Engeland een leren handtas uit 1820 vonden met dekplaten van schildpad.

Hendrikje Ivo: “Het prachtstuk bracht ons volledig in extase en belandde als een koningin in ons huis. Gegrepen door de schoonheid van deze schildpadtas zijn wij ons gaan verdiepen in dit onmisbare gebruiksvoorwerp. De tassenverzamelaars waren geboren. We waren voor altijd in de ban van de tas.”

 

 

 

 

Tassenmuseum Hendrikje - 100 Highlights

De eerste tas in de collectie, met een dekplaat van schildpad en ingelegd parelmoer, 1810-1820

De collectioneurs

Zo begonnen Hendrikje en Heinz Ivo serieus tassen te verzamelen. Hendrikje vertelt: ”Een tassenverzameling opbouwen is heel leuk en leerzaam. Onze vele reisjes op zoek naar nieuwe tassen waren zo spannend! Op de antiekmarkten stonden de tassen, onaantastbaar, mooi van vorm en vurig van kleur. Smekend en uitdagend keken zij ons aan. Het was onmogelijk de verleiding te weerstaan en zo sleepten wij koffers vol met tassen naar huis. Wij wilden zo veel mogelijk mensen laten meegenieten en daaruit ontstond het plan om in ons huis een kleinschalig museum in te richten.”

 

Museum aan huis

geschiedenis-amstelveen-exterieur-tassenmuseum

Voormalig Tassenmuseum Hendrikje in Amstelveen

In 1996 openden Heinz en Hendrikje Ivo de deuren van hun Amstelveense woning om hun tassencollectie te tonen aan het publiek. Met dochter Sigrid Ivo als kunsthistorica kreeg de inhoudelijke kant extra steun en mede daardoor werd het museum een groot succes. Tassenmuseum Hendrikje was tien jaar lang gevestigd in Amstelveen. In die periode groeide de collectie gestaag terwijl het museum steeds meer enthousiaste bezoekers trok.

 

Naar het hart van Amsterdam

Tassenmuseum Hendrikje was tien jaar lang gevestigd in Amstelveen. Langzaam maar zeker werd het woonhuis echter te klein voor het museum. Dankzij de tussenkomst van een weldoener kon het museum in 2007 verhuizen naar het huidige pand in Amsterdam. De voormalige burgemeesterswoning uit de 17e eeuw aan de Herengracht werd speciaal voor het museum gerestaureerd en ingericht. Het prachtige grachtenpand is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed grachtengordel.

Hiermee is een nieuwe succesperiode voor Tassenmuseum Hendrikje aangebroken. De prachtige locatie, spraakmakende tentoonstellingen, voortreffelijke horeca en de spectaculaire collectie resulteren in groeiende bezoekersaantallen en internationale erkenning voor dit bijzondere Amsterdamse museum.

Lees meer over de geschiedenis van het grachtenpand.

Tassenmuseum-Hendrikje-pand

Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht 573

Bestel Tickets
1.601 beoordelingen
'Excellent!'