Naturalis schenkt unieke T.rex tas

De T.rex tas is ontworpen naar aanleiding van de Tyrannosaurus rex die Naturalis in 2016 naar Nederland haalde.

vr 30 nov | 1 min lezen

Vanaf woensdag 6 juni 2018 bekijk je in het Tassenmuseum een unieke T. rex tas. Naturalis Biodiversity Center schonk de tas aan Tassenmuseum Hendrikje. In 2016 haalde Naturalis een Tyrannosaurus rex naar Nederland: T. rex Trix. Naar aanleiding daarvan heeft Naturalis aan mode-ontwerpster Mirte van Wijngaarden gevraagd een tas te ontwerpen, geïnspireerd op T. rex. Deze unieke handgemaakte tas is in een gelimiteerde oplage van 5 stuks geproduceerd. Een daarvan is vanaf nu dus te zien in het Tassenmuseum.

T-Rex tas van Naturalis in de vitrine
T-Rex tas van Naturalis in de vitrine

Van Wijngaarden heeft zich laten inspireren door het wetenschappelijke verhaal rond T. rex, een reusachtige vleesetende dinosaurus die 66 miljoen jaar geleden op onze aarde leefde. Zo zijn de schubben van T. rex nagebootst in de tas. Naast schubben zijn er veren in de binnenkant van de tas verwerkt, want het is aannemelijk dat T. rex op sommige plekken een soort donsveren droeg. De tas is aan de buitenkant in een bedekte kleur uitgevoerd, maar is aan de binnenzijde opvallend rood.

Materialen van de T-Rex tas Naturalis Tassenmuseum Hendrikje
Van Wijngaarden heeft zich laten inspireren door het wetenschappelijke verhaal rond T. rex

Schubben Een van de theorieën rondom T. rex is dat de schubben open en dicht gaan bij het veranderen van de temperatuur. Door middel van gedetailleerd leer zijn deze schubben nagebootst.

Veren De binnenkant van de tas is bedekt met een bijzondere verenvacht. Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat vleesetende dinosauriërs niet alleen schubben maar ook veren hebben gehad.

Kleur Het onderzoek van Naturalis biedt ruimte voor de theorie dat T. rex geen schutkleuren had. Hier ging men tot nu toe vaak vanuit. Maar voor welke vijand zou T. rex zich moeten verstoppen? De buitenkant van de tas is donker, maar van binnen is hij opvallend rood. Lees meer over het wetenschappelijke verhaal achter deze tas.

vr 30 nov | 1 min lezen

Wat anderen zeggen

De meest uitgebreide collectie tassen is hier te zien, van heel lang geleden tot de twintigste eeuw.
"Je kijkt je ogen uit"
Een reis door de tijd, maar dan met tassen. Geschiedenis en kunst samengebracht in een prachtig pand met een verhaal van deze verzameling. Uniek!
"Prachtig"
De tassencollectie van Hendrikje is ongelooflijk en zeer gevarieerd. De steeds wisselende exposities zijn ook origineel.
"Een uniek museum"

News & Updates

Nieuws

De tas: een symbool van emancipatie

Speciaal vanwege Internationale Vrouwendag op 8 maart legt Tassenmuseum Hendrikje uit hoe tassen symbool staan voor de voortschrijdende emancipatie van…
Nieuws

Tijdelijk te zien: speciale vitrine Karl Lagerfeld

Met trots toont Tassenmuseum Hendrikje tijdelijk een aantal ontwerpen van Karl Lagerfeld, van vroege stukken uit zijn tijd bij Chanel…
Nieuws

Museumwinkel Tassenmuseum Hendrikje verkozen tot beste museumwinkel van Amsterdam

Op 7 oktober 2014 heeft Het Parool de museumwinkel van Tassenmuseum Hendrikje verkozen tot de beste museumwinkel van Amsterdam.
Nieuws

Tassenmuseum Hendrikje in top 10 ‘World’s Best Fashion Museums’

In september 2014 plaatste de gezaghebbende reiswebsite Fodor’s Travel (Fodors.com) het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje in zijn top 10 van beste…
Nieuws

Hester van Eeghen viert 30-jarig jubileum

De internationaal vermaarde topontwerpster Hester van Eeghen, verantwoordelijk voor tientallen iconische tassen, viert haar 30-jarig jubileum.
Blog

Made in Italy en het belang van familie in de Italiaanse mode

Al eeuwenlang staat Italiaans design voor een combinatie van traditie en vakmanschap met een luxueuze en vaak sensuele uitstraling.
Nieuws

Naturalis schenkt unieke T.rex tas

De T.rex tas is ontworpen naar aanleiding van de Tyrannosaurus rex die Naturalis in 2016 naar Nederland haalde.
Nieuws

Kunstenaar Frank E Hollywood in Tassenmuseum Hendrikje

Op 25 oktober 2018 presenteert Amsterdamse kunstenaar Frank E Hollywood eenmalig een serie nieuwe kunstwerken ‘NO BAG, NO STORY!’ in…
Nieuws

The New Originals ontwerpt T-shirt Tassenmuseum

Verschillende musea, waaronder Tassenmuseum Hendrikje, zijn de inspiratie achter de nieuwe limited edition T-shirts van het Amsterdamse merk The New…