Naturalis schenkt unieke T.rex tas | Tassenmuseum Amsterdam

Naturalis schenkt unieke T.rex tas

De T.rex tas is ontworpen naar aanleiding van de Tyrannosaurus rex die Naturalis in 2016 naar Nederland haalde.

vr 30 nov | 1 min lezen

Vanaf woensdag 6 juni 2018 bekijk je in Tassenmuseum Amsterdam een unieke T. rex tas. Naturalis Biodiversity Center schonk de tas aan Tassenmuseum Amsterdam. In 2016 haalde Naturalis een Tyrannosaurus rex naar Nederland: T. rex Trix. Naar aanleiding daarvan heeft Naturalis aan mode-ontwerpster Mirte van Wijngaarden gevraagd een tas te ontwerpen, geïnspireerd op T. rex. Deze unieke handgemaakte tas is in een gelimiteerde oplage van 5 stuks geproduceerd. Een daarvan is vanaf nu dus te zien in Tassenmuseum Amsterdam.

T-Rex tas van Naturalis in de vitrine
T-Rex tas van Naturalis in de vitrine

Van Wijngaarden heeft zich laten inspireren door het wetenschappelijke verhaal rond T. rex, een reusachtige vleesetende dinosaurus die 66 miljoen jaar geleden op onze aarde leefde. Zo zijn de schubben van T. rex nagebootst in de tas. Naast schubben zijn er veren in de binnenkant van de tas verwerkt, want het is aannemelijk dat T. rex op sommige plekken een soort donsveren droeg. De tas is aan de buitenkant in een bedekte kleur uitgevoerd, maar is aan de binnenzijde opvallend rood.

Materialen van de T-Rex tas Naturalis Tassenmuseum
Van Wijngaarden heeft zich laten inspireren door het wetenschappelijke verhaal rond T. rex

Schubben Een van de theorieën rondom T. rex is dat de schubben open en dicht gaan bij het veranderen van de temperatuur. Door middel van gedetailleerd leer zijn deze schubben nagebootst.

Veren De binnenkant van de tas is bedekt met een bijzondere verenvacht. Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat vleesetende dinosauriërs niet alleen schubben maar ook veren hebben gehad.

Kleur Het onderzoek van Naturalis biedt ruimte voor de theorie dat T. rex geen schutkleuren had. Hier ging men tot nu toe vaak vanuit. Maar voor welke vijand zou T. rex zich moeten verstoppen? De buitenkant van de tas is donker, maar van binnen is hij opvallend rood. Lees meer over het wetenschappelijke verhaal achter deze tas.

Bestel je tickets online

vr 30 nov | 1 min lezen

Wat anderen zeggen

De meest uitgebreide collectie tassen is hier te zien, van heel lang geleden tot de twintigste eeuw.
"Je kijkt je ogen uit"
Een reis door de tijd, maar dan met tassen. Geschiedenis en kunst samengebracht in een prachtig pand met een verhaal van deze verzameling. Uniek!
"Prachtig"
De tassencollectie van het museum is ongelooflijk en zeer gevarieerd. De steeds wisselende exposities zijn ook origineel.
"Een uniek museum"

News & Updates

Nieuws

22nd September Show

Op zondag 22 september wordt in samenwerking met modeontwerper en creative director Aziz Bekkaoui de nieuwe F/W-collectie van Tassenmuseum SHOP…
Blog

Tassenmuseum Amsterdam denkt ‘out of the bag’ met nieuwe koers

Met de komst van Manon Schaap werd aangekondigd dat het museum letterlijk ‘out of the bag’ en ‘out of the…
Blog

Icoon Bags in Bloom: Gucci Bamboo Bag

Wat de Birkin tas is voor Hermès, is de Bamboo Bag voor Gucci: een icoon. Hij is nu te zien…
Blog

Icoon Bags in Bloom: Alexander McQueen

Deze tas met blauwe en zwarte veren is een typische McQueen tas. Je bewondert dit ontwerp van de populaire modeontwerper…
Nieuws

Manon Schaap nieuwe directeur Tassenmuseum Amsterdam

Manon Schaap is sinds 1 maart directeur van Tassenmuseum Amsterdam in Amsterdam. Ze is verantwoordelijk voor de artistieke koers, de…
Blog

Tuintje in je tas

“De handtas heeft zoveel aspecten dat je er niet gauw op uitgekeken raakt. Cultuur en geschiedenis, mode en tijd-geest, beroemdheden…
Blog

3x Bloemrijk Moederdag idee

Verras je moeder met een bloemrijk uitje in Amsterdam. We zetten drie ideeën voor je op een rij.
Nieuws

Tassenmuseum Amsterdam in top 10 ‘World’s Best Fashion Museums’

In september 2014 plaatste de gezaghebbende reiswebsite Fodor’s Travel (Fodors.com) het Amsterdamse Tassenmuseum in zijn top 10 van beste modemusea…
Nieuws

De tas: een symbool van emancipatie

Speciaal vanwege Internationale Vrouwendag op 8 maart legt Tassenmuseum Amsterdam uit hoe tassen symbool staan voor de voortschrijdende emancipatie van…
Nieuws

Museumwinkel Tassenmuseum Amsterdam verkozen tot beste museumwinkel

Op 7 oktober 2014 heeft Het Parool de museumwinkel van Tassenmuseum Amsterdam verkozen tot de beste museumwinkel van Amsterdam.
Nieuws

Hester van Eeghen viert 30-jarig jubileum

De internationaal vermaarde topontwerpster Hester van Eeghen, verantwoordelijk voor tientallen iconische tassen, viert haar 30-jarig jubileum.
Blog

Made in Italy en het belang van familie in de Italiaanse mode

Al eeuwenlang staat Italiaans design voor een combinatie van traditie en vakmanschap met een luxueuze en vaak sensuele uitstraling.