Samenwerkingen

Binnen Nederland en in internationaal verband werkt Tassenmuseum Hendrikje samen met andere musea, particuliere verzamelaars, kunstacademies en mode-opleidingen. Doel van de samenwerkingen is steeds om kennis, vaardigheid en inspiratie op het gebied van tassen en tassendesign te delen en te verspreiden.

Samenwerkingen met andere musea en verzamelaars

Lenen
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Dat wil niet zeggen dat Tassenmuseum Hendrikje zich als enige met dit onderwerp bezighoudt. Vele musea zowel als particuliere verzamelaars, wereldwijd, beschikken over interessante tassencollecties. Privéverzamelingen zijn echter slecht toegankelijk en bij de meeste musea ligt de focus niet op tassen, waardoor allerlei topstukken slechts sporadisch in de vitrine belanden. Zo beschikt het Victoria and Albert Museum in Londen bijvoorbeeld over een prachtige verzameling, die helaas maar zelden het depot verlaat. Tassenmuseum Hendrikje rekent het tot haar missie om de ‘hidden treasures’ uit museumdepots en privécollecties aan de vergetelheid te onttrekken en is druk bezig dergelijke stukken naar het museum te halen, hetzij door aankopen, hetzij in bruikleen.

Tassenmuseum Hendrikje heeft voor diverse tentoonstellingen tassen, koffers en aanverwante stukken geleend van het Scheepsvaart Museum, het Nederlands Spoorwegmuseum, het Nationaal Onderwijsmuseum in Amsterdam en het Louwman Museum. Ook werkt het museum voor tentoonstellingen samen met merken: in het recente verleden werd nauw samengewerkt met Samsonite, Swarovski en Eastpak. Zo werkte Samsonite mee aan een tentoonstelling over reistassen en koffers.

Hidden treasures uit het depot van het Rijksmuseum in de tentoonstelling: Accessories Are A Girl’s Best Friend

Uitlenen
Daarnaast leende Tassenmuseum Hendrikje in de afgelopen jaren ook regelmatig tassen uit aan andere musea. De tassen vormden onderdeel van tentoonstellingen op het gebied van design, fotografie, mode, reizen, vakmanschap en maatschappelijke thema’s in het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag, Zilvermuseum Sterckshof te Antwerpen en het Kulturhuset te Stockholm.

Samenwerking met Modemuze

Modemuze is een platform voor mode en kostuums in Nederland. Op het platform van Modemuze zijn de mode- kostuum collecties van twaalf Nederlandse musea te vinden, waaronder van het Amsterdam Museum, Paleis Het Loo, Rijksmuseum en Tassenmuseum Hendrikje.

Nederlandse musea bezitten grote en kleinere mode- en kostuumcollecties, die vanwege de kwetsbaarheid niet permanent zichtbaar zijn voor het publiek. De tienduizenden kleren en accessoires vertegenwoordigen samen voor het overgrote deel vijf eeuwen mode- en kostuumgeschiedenis, vanaf de 16de eeuw tot nu. Op dit platform worden online collecties en verhalen aan elkaar verbonden als een bron van inspiratie voor een breed publiek.

Lees meer over deze samenwerking

Bampo ‘From China with Love’ in Tassenmuseum Hendrikje

Podium en verkoop voor ontwerpers

Tassenmuseum Hendrikje stimuleert tassenontwerpers uit binnen- en buitenland en organiseert daarom regelmatig exposities van hun werk. Met deze exposities willen we een podium bieden aan  opkomend talent en onze bezoekers kennis laten maken met de verscheidenheid aan design en vakmanschap. Zo gingen LOES VRIJ en Bampo je al voor! Heb je als ontwerper interesse om te exposeren in Tassenmuseum Hendrikje stuur dan een mail met omschrijving van je werk en foto’s naar: info@tassenmuseum.nl.

 

 

Bestel Tickets
1.601 beoordelingen
'Excellent!'