Tijdelijk te zien: speciale vitrine Karl Lagerfeld

Met trots toont Tassenmuseum Hendrikje tijdelijk een aantal ontwerpen van Karl Lagerfeld, van vroege stukken uit zijn tijd bij Chanel tot hedendaagse tassen.

Liset vr 1 mrt | 1 min lezen

Modeontwerper Karl Lagerfeld, bekend van onder andere zijn werk voor Chanel en Fendi, is op 19 februari 2019 in zijn woonplaats Parijs overleden. Karl Lagerfeld was een van de bekendste en meest invloedrijke modeontwerpers aan het einde van de twintigste eeuw en in het begin van de eenentwintigste eeuw. Hij ontwierp maar liefst vijftien collecties per jaar voor zijn eigen label en de modehuizen Fendi en Chanel, waarvan hij sinds 1965 en 1983 artistiek directeur was. Lagerfeld vormde Fendi om tot een wereldwijd merk en was verantwoordelijk voor het uitvinden van het omgekeerde FF logo.

Karl Lagerfeld was een van de bekendste en meest invloedrijke modeontwerpers aan het einde van de twintigste eeuw en in het begin van de eenentwintigste eeuw.

Karl Lagerfeld in het Tassenmuseum

Met trots toont Tassenmuseum Hendrikje ter nagedachtenis aan Karl Lagerfeld tijdelijk een aantal van zijn ontwerpen. In 2015 schonk de designer het Tassenmuseum vier ontwerpen uit zijn voorjaar / zomercollectie van dat jaar, waaronder een tas geïnspireerd op zijn geliefde kat Choupette. Ook de ‘Baguette’ tas van Fendi, die enorm populair werd dankzij de tv-serie Sex and the City, is in deze speciale vitrine te zien.

Tassen uit de voorjaar/zomer collectie van 2015 van karl Lagerfeld
Vier tassen uit de voorjaar/zomer collectie van 2015 van Karl Lagerfeld die zijn geschonken aan het Tassenmuseum.
Tassen uit de voorjaar/zomer collectie van 2015 van Karl Lagerfeld

Chanel 2.55 handtas

Karl Lagerfeld heeft zijn bekendheid grotendeels te danken aan zijn werk voor het modehuis Chanel. Lagerfeld’s herinterpretatie van het tweed pak, ‘the little black dress’ en de gewatteerde handtas zorgde voor een opleving van het ingedutte modehuis. Karl Lagerfeld verving de zogenaamde ‘Mademoiselle’ sluiting van de 2.55 handtas door een nieuwe, inmiddels wereldberoemde, sluiting bestaande uit twee in elkaar grijpende C’s. De iconische tas onderging bij elke nieuwe collectie een transformatie, variërend in grootte en materiaalgebruik.

De populaire Chanel 2.55 handtas is ook in het Tassenmuseum te bewonderen. Je vindt deze tas niet in de vitrine ter nagedachtenis aan Karl Lagerfeld, maar op de derde verdieping van het museum in een aparte vitrine.

De speciale vitrine met ontwerpen van Karl Lagerfeld is tijdelijk te zien tot en met 30 april.

Liset vr 1 mrt | 1 min lezen