Geschiedenis van het grachtenpand

De geschiedenis van het pand aan de Herengracht 573 begint in het jaar 1664.

Cornelis de Graeff

Cornelis de Graeff, diverse keren burgemeester, is samen met drie andere heren, eigenaar van een aantal stadserven die in 1664 volgens een akkoord in het bijzijn van een notaris worden verdeeld. In dit akkoord wordt ook bepaald dat de vier eigenaren zouden bouwen ‘tot één hoogte, onder één facial en onder één lijst’. Deze eenvormigheid is tot op heden behouden en deze is uniek in de grachtengordel.

Plafondschilderingen in de stijlkamers

Cornelis de Graeff overlijdt in 1664 en zijn zoon Pieter de Graeff laat het pand bouwen waarvoor metselaar Thomas Munster op 17 april 1664 de eerste steen legt. Pieter de Graeff was stadsbestuurder (schepen) in 1668 en zwager van de bekende raadspensionaris Johan de Witt. Aan het einde van de 17de eeuw worden in de kleine stijlkamer de plafondschilderingen aangebracht. Deze plafondschildering is rond 1682 gemaakt door Paulus de Fouchier (1643-1717). De plafondschildering bestaat uit vijf vakken. In het midden is de Amsterdamse Stedenmaagd te zien en daaromheen de werelddelen Europa, Azië, Afrika en Amerika.

Plafondschildering uit de 17e eeuw met verschillende continenten
Plafondschildering in de kleine stijlkamer en in het trappenhuis
Trap en kroonluchter in het Tassenmuseum

Kleinzoon Gerrit de Graeff, schepen in 1739, heeft het pand eveneens bewoond. Hij stond bekend om zijn rijkdom en berucht om zijn gierigheid. In de eerste helft van de 18de eeuw vindt een omvangrijke verbouwing van het pand plaats. In de grote stijlkamer zijn toen de plafondschilderingen en het schoorsteenstuk aangebracht en in de kleine stijlkamer de rijk gedecoreerde schoorsteen.

In het trappenhuis bevindt zich een plafondschildering van drie vlakken met engeltjes. Deze schilderingen zijn onderdeel van een plafonddecoratie uit het laatste kwart van de 19e eeuw.

Jeltje de Bosch Kemper

Jonkvrouw Jeltje de Bosch Kemper, die omstreeks 1850 hier woonde, schreef in haar dagboek over de dodelijke saaiheid in haar leven. Een meisje van haar stand werkte niet en nadat zij de school had verlaten, zat ze alleen maar thuis. In die jaren groeide bij haar een verschrikkelijke woede en zij rukte zich uit haar keurslijf. Zij schreef vlammende artikelen waarin ze het recht van vrouwen op betaald werk verdedigde en samen met geestverwanten richtte zij de Amsterdamsche Huishoudschool op. De kost verdienen met huishouden is eerbaar, vond ze.

Grote stijlkamer in Tassenmuseum Hendrikje
De Bickerzaal

De laatste bewoner Maria van Eik heeft het pand in 1893 voor 44.000 gulden (ongeveer 20.000 euro) gekocht en zij woonde er tot haar dood in 1906. In 1907 is het pand verkocht aan de Hollandsche Brand Assurantie Sociëteit en sindsdien hebben diverse bedrijven zich hier gevestigd. Sinds 2007 is Tassenmuseum Hendrikje in dit pand gevestigd.

Wat anderen zeggen

De meest uitgebreide collectie tassen is hier te zien, van heel lang geleden tot de twintigste eeuw.
"Je kijkt je ogen uit"
Een reis door de tijd, maar dan met tassen. Geschiedenis en kunst samengebracht in een prachtig pand met een verhaal van deze verzameling. Uniek!
"Prachtig"
De tassencollectie van Hendrikje is ongelooflijk en zeer gevarieerd. De steeds wisselende exposities zijn ook origineel.
"Een uniek museum"

News & Updates

Nieuws

De tas: een symbool van emancipatie

Speciaal vanwege Internationale Vrouwendag op 8 maart legt Tassenmuseum Hendrikje uit hoe tassen symbool staan voor de voortschrijdende emancipatie van…
Nieuws

Tijdelijk te zien: speciale vitrine Karl Lagerfeld

Met trots toont Tassenmuseum Hendrikje tijdelijk een aantal ontwerpen van Karl Lagerfeld, van vroege stukken uit zijn tijd bij Chanel…
Nieuws

Museumwinkel Tassenmuseum Hendrikje verkozen tot beste museumwinkel van Amsterdam

Op 7 oktober 2014 heeft Het Parool de museumwinkel van Tassenmuseum Hendrikje verkozen tot de beste museumwinkel van Amsterdam.
Nieuws

Tassenmuseum Hendrikje in top 10 ‘World’s Best Fashion Museums’

In september 2014 plaatste de gezaghebbende reiswebsite Fodor’s Travel (Fodors.com) het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje in zijn top 10 van beste…
Nieuws

Hester van Eeghen viert 30-jarig jubileum

De internationaal vermaarde topontwerpster Hester van Eeghen, verantwoordelijk voor tientallen iconische tassen, viert haar 30-jarig jubileum.
Blog

Made in Italy en het belang van familie in de Italiaanse mode

Al eeuwenlang staat Italiaans design voor een combinatie van traditie en vakmanschap met een luxueuze en vaak sensuele uitstraling.
Nieuws

Naturalis schenkt unieke T.rex tas

De T.rex tas is ontworpen naar aanleiding van de Tyrannosaurus rex die Naturalis in 2016 naar Nederland haalde.
Nieuws

Kunstenaar Frank E Hollywood in Tassenmuseum Hendrikje

Op 25 oktober 2018 presenteert Amsterdamse kunstenaar Frank E Hollywood eenmalig een serie nieuwe kunstwerken ‘NO BAG, NO STORY!’ in…
Nieuws

The New Originals ontwerpt T-shirt Tassenmuseum

Verschillende musea, waaronder Tassenmuseum Hendrikje, zijn de inspiratie achter de nieuwe limited edition T-shirts van het Amsterdamse merk The New…