Tentoonstelling Future Bags | Tassenmuseum Amsterdam

Future Bags

Een groep jonge ontwerpers van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) heeft de opdracht gekregen om ‘de tas van de toekomst’ te ontwerpen.

Liset di 10 sep | 2 min lezen

De studenten denken na over nieuwe vormen van functionaliteit, interactiviteit en sociale identiteit. Welke nieuwe materialen en technieken zijn er in 2050? Zorgt hyperconnectivity er straks voor dat we geen tas meer nodig hebben; dat ons lichaam zelf ‘de tas’ is? In de expositie Future Bags maakt de bezoeker aan de hand van tekeningen, video’s, materiaalonderzoek en prototypes een onvoorstelbare reis naar de toekomst.

De tas ontwikkelt zich telkens verder; daarom heeft het museum naast cultuurhistorische duiding van de geschiedenis van de tas, ook een belangrijke signaalfunctie als het gaat om nieuwe ontwerpen, toepassingen, materialen en productietechnieken. Daarnaast wil Tassenmuseum Amsterdam jonge makers stimuleren en een platform bieden aan nieuw talent.

 

Een van de Future Bags van de KABK studenten
Een van de Future Bags van de KABK studenten

Wereldwijd watertekort

Een probleem dat in de toekomst zal spelen is een wereldwijd watertekort. Schoon drinkwater zal van levensbelang zijn. Als oplossing voor dit waterprobleem is de tas Bag as a Home ontworpen. Met deze tas kun jij in jouw eigen waterbehoefte voorzien. Een mens produceert zo’n 2000 ml urine per dag, waarvan 90% water is. De tas filtert urine en zet dit om in drinkwater. Op basis van het concept van een stoma is deze tas volledig in het lichaam geïntegreerd. Met de twee liter water die een mens gemiddeld nodig heeft kun je zo je waterbalans zelf beheersen.

Technologie, hyper-connectiviteit en fashion

Studenten van de KABK werkten een half jaar in kleine teams samen om een prototype, service of installatie te creëren. De studenten kregen als leidraad een aantal thema’s mee: technologie, interactie, hyperconnectiviteit en mode.

Technologie

Welke nieuwe materialen en technieken zijn er in 2050 ? Wat betekent dit voor de vormgeving en productie van de toekomstige tas? Misschien kopen we in de toekomst wel een open source bestand, zodat we met deze blauwdruk onze tas voortaan voor elke nieuwe gelegenheid opnieuw (3D) kunnen uitprinten?

Tentoonstelling Future Bags KABK studenten02
Tentoonstelling Future Bags KABK studenten03

Hyper-connectiviteit

Hebben we in 2050 we nog steeds fysieke tassen nodig of zijn ze overbodig geworden in een wereld van kunstmatige intelligentie en hyper-connectiviteit? Wordt ons lichaam zelf de ‘tas’? In tijden van watertekort wordt je tas wordt misschien wel een noodzakelijk verlengstuk van jezelf en een echt onderdeel van het lichaam dat lichaamsvloeistoffen reguleert (organic jewelry).

Fashion

Welke (fashion) statements maak je in 2050? Hoe toont je tas in de toekomst je status? Een tas van organisch materiaal die nu als ‘vies’ wordt gezien, zou in de toekomst juist als anti-statement, tégen ijdelheid kunnen dienen.

 

De expositie ‘Future Bags’, in samenwerking met de KABK, is te zien van 17 april t/m 12 augustus 2018 in Tassenmuseum Amsterdam.

 

Liset di 10 sep | 2 min lezen