Naturalis donates unique T.rex bag

De T.rex tas is ontworpen naar aanleiding van de Tyrannosaurus rex die Naturalis in 2016 naar Nederland haalde.

Fri 30 Nov | 1 min read

Vanaf woensdag 6 juni 2018 bekijk je in het Tassenmuseum een unieke T. rex tas. Naturalis Biodiversity Center schonk de tas aan Tassenmuseum Hendrikje. In 2016 haalde Naturalis een Tyrannosaurus rex naar Nederland: T. rex Trix. Naar aanleiding daarvan heeft Naturalis aan mode-ontwerpster Mirte van Wijngaarden gevraagd een tas te ontwerpen, geïnspireerd op T. rex. Deze unieke handgemaakte tas is in een gelimiteerde oplage van 5 stuks geproduceerd. Een daarvan is vanaf nu dus te zien in het Tassenmuseum.

T-Rex bag on display
T-Rex bag from Naturalis

Van Wijngaarden heeft zich laten inspireren door het wetenschappelijke verhaal rond T. rex, een reusachtige vleesetende dinosaurus die 66 miljoen jaar geleden op onze aarde leefde. Zo zijn de schubben van T. rex nagebootst in de tas. Naast schubben zijn er veren in de binnenkant van de tas verwerkt, want het is aannemelijk dat T. rex op sommige plekken een soort donsveren droeg. De tas is aan de buitenkant in een bedekte kleur uitgevoerd, maar is aan de binnenzijde opvallend rood.

MaterialsT-Rex tas Naturalis
Van Wijngaarden heeft zich laten inspireren door het wetenschappelijke verhaal rond T. rex

Schubben Een van de theorieën rondom T. rex is dat de schubben open en dicht gaan bij het veranderen van de temperatuur. Door middel van gedetailleerd leer zijn deze schubben nagebootst.

Veren De binnenkant van de tas is bedekt met een bijzondere verenvacht. Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat vleesetende dinosauriërs niet alleen schubben maar ook veren hebben gehad.

Kleur Het onderzoek van Naturalis biedt ruimte voor de theorie dat T. rex geen schutkleuren had. Hier ging men tot nu toe vaak vanuit. Maar voor welke vijand zou T. rex zich moeten verstoppen? De buitenkant van de tas is donker, maar van binnen is hij opvallend rood. Lees meer over het wetenschappelijke verhaal achter deze tas.

Fri 30 Nov | 1 min read

Wat anderen zeggen

De meest uitgebreide collectie tassen is hier te zien, van heel lang geleden tot de twintigste eeuw.
"Je kijkt je ogen uit"
Een reis door de tijd, maar dan met tassen. Geschiedenis en kunst samengebracht in een prachtig pand met een verhaal van deze verzameling. Uniek!
"Prachtig"
De tassencollectie van Hendrikje is ongelooflijk en zeer gevarieerd. De steeds wisselende exposities zijn ook origineel.
"Een uniek museum"

News & Updates