Hester van Eeghen celebrates 30-year jubilee

De internationaal vermaarde topontwerpster Hester van Eeghen, verantwoordelijk voor tientallen iconische tassen, viert haar 30-jarig jubileum.

Thu 13 Dec | 1 min read

Dat doet ze onder meer met het pop-up boek One Thousand and One Handbags en de tentoonstelling De tas als theater, vanaf 10 november in Tassenmuseum Hendrikje.

Hester van Eeghen ontwerpt tassen met een geheel eigen signatuur. Hoewel ze steeds weer weten te verrassen – van buiten en van binnen – zijn ze ook altijd onmiskenbaar herkenbaar. Niet alleen door de mooiste leersoorten, de hoge kwaliteit van ontwerp tot afwerking en het kleurgebruik, maar ook en vooral door de geometrische vormen en originele vondsten. Zo zijn veel tassen in of om te klappen, van 2D naar 3D te vouwen en binnenstebuiten of voor en achter te dragen. Origami speelt dan ook een belangrijke rol bij haar ontwerpen.

Handbag 'Butterfly' by Hester van Eeghen
Suitcase by Hester van Eeghen

Het zijn tassen met karakter, met een verhaal, die het vluchtige modegevoel overstijgen en eerder op praktische kunstwerken lijken. Tientallen ontwerpen hebben inmiddels een iconische status. Ze zijn daarom niet allen te koop in Hesters drie Amsterdamse winkels, maar ook op vele tientallen verkooppunten in binnen- en buitenland, met name in topmusea.

One Thousand and One Handbags

Samen met de vermaarde Amerikaanse pop-up artist David Carter maakt Hester het pop-up boek One Thousand and One Handbags, waarin zij haar liefde voor de Japanse vouwkunst origami én haar hartstocht voor tassen toont. Het is een boek met autobiografische elementen, de levensloop van een vrouw die na een verslavende koopzucht tot inzicht komt en terugkeert tot de essentie. Op de laatste pagina zien we haar met één handtas en één schoentje in de wolken verdwijnen. De feestelijke presentatie van One Thousand and One Handbags, dat wordt gedistribueerd door Idea Books, is in november in Stedelijk Museum, Amsterdam.

 

Blue bag by Hester van eeghen

De tas als theater

Bij De tas als theater, van 10 november 2018 t/m 17 maart 2019 in het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje, staat zowel het ontwerp als het binnenleven van de tas centraal. Een tas krijgt door het gebruik een ziel en wordt daardoor vaak een afspiegeling van de gebruiker. Hester maakt de originele, theatrale tentoonstelling – een ware belevenis – samen met André Postma. De bezoeker stapt via het voorvak een immense tas in en maakt een reis die alle zintuigen prikkelt. Na deze rondgang krijgt hij of zij bij de psychologische tassenweegschaal, na het beantwoorden van enkele vragen, een persoonlijke karakterbeschrijving. En tenslotte zijn op de tentoonstelling Hesters meest markante ontwerpen van de afgelopen dertig jaar te zien.

Thu 13 Dec | 1 min read

Wat anderen zeggen

De meest uitgebreide collectie tassen is hier te zien, van heel lang geleden tot de twintigste eeuw.
"Je kijkt je ogen uit"
Een reis door de tijd, maar dan met tassen. Geschiedenis en kunst samengebracht in een prachtig pand met een verhaal van deze verzameling. Uniek!
"Prachtig"
De tassencollectie van Hendrikje is ongelooflijk en zeer gevarieerd. De steeds wisselende exposities zijn ook origineel.
"Een uniek museum"

News & Updates