Echte of nep tassen? VMBO leerlingen bezoeken Tassenmuseum Hendrikje vanuit erfgoedwerkweek Imagine IC

Op 15 maart van 11.30-14 uur bezoeken twintig VMBO leerlingen uit Amsterdam Zuidoost Tassenmuseum Hendrikje vanuit het erfgoedprogramma van Imagine IC. In dit jaarlijkse educatieve programma staat erfgoedontwikkeling centraal. In 2014 en 2015 waren geloof en natuur de onderwerpen in de erfgoedwerkweek. Dit jaar is het thema ‘waarde en waardering’. In Project Priceless verdiepen leerlingen zich in de waarde die zij toekennen aan geld, de betekenis van winkelen en status. Zij onderzoeken de (im)materiële aspecten van shoppen in verhouding tot status, merken en tassen. Bij Tassenmuseum Hendrikje maken de leerlingen kennis met de museale collectie. Zij leren hoe het collectioneren van tassen in zijn werk gaat. De groep bezoekt de tentoonstelling Street Couture en neemt een kijkje in het depot. Hoe schat de groep de waarde in van deze tassen? Zijn ze echt of nep?

 

Project Priceless
In de jaarlijkse samenwerking tussen Bindelmeer College en Imagine IC krijgen vmbo’ers de kans om deel te nemen aan een intensieve erfgoedwerkweek. In het programma betrekt Imagine IC diverse professionals waaronder Rikko Voorberg (theoloog en schrijver), Zanillya Farell (female mc), Geert Timmermans (stadsecoloog), Leonie Sterenborg (conservator Tassenmuseum Hendrikje) en Steven Dahlberg (JFK Magazine).

De vmbo’ers van de editie in 2015, Flower Power, bedachten een nieuw thema voor de erfgoedwerkweek van 2016. Onder de titel Project Priceless start vanaf vandaag een nieuwe klas met een onderzoek naar de (im)materiële aspecten van shoppen, geld en status. De leerlingen verdiepen zich intensief in dit thema: ‘Is er verschil tussen de financiële en emotionele waarde van voorwerpen? Wat is de relatie tussen waarde en waardering? En hoe ervaren de leerlingen dit en waar positioneren zij zichzelf?’ Aan de hand van opdrachten in Amsterdam Zuidoost en een reflectie op de collecties die zij in de stad hebben gezien, onderzoeken zij de betekenis van waarde en waardering. De uitkomsten verwerken zij in tentoonstelling Project Priceless. De tentoonstelling is in mei en juni te zien in Frankemaheerd 2, het huis van OBA Bijlmercentrum en Imagine IC.

 

Echte of nep tassen?
De leerlingen maken op 15 maart kennis met de museale collectie van Tassenmuseum Hendrikje. Zij leren hoe het collectioneren van tassen in zijn werk gaat. De leerlingen kunnen het verzamelen verbinden aan hun eigen ervaringen. Aan de hand van kijkopdrachten bezoeken zij de tentoonstelling Street Couture: high end fashion meets the street. In de tentoonstelling zien de leerlingen bekende en dure tassenmerken die geïnspireerd zijn op jongerencultuur. Vervolgens gaan zij met de conservator naar het depot waar zij nep en echte merktassen bekijken. Hoe waarderen de leerlingen een nep Kelly tas in relatie tot de echte? Hoe schatten ze de financiële waarde van de tassen in het depot? Kunnen ze echt van nep onderscheiden? Wat bepaalt eigenlijk de waarde van een tas? En voor wie hebben de tassen waarde? Met welke objecten voelen zij zich verbonden? De leerlingen gaan tijdens hun bezoek aan het museum op zoek naar antwoorden op deze vragen.

 

Blijf op de hoogte van onze exposities, tentoonstellingen, evenementen en andere leuke weetjes!