The Stories We Carry – expositie

• 14-08-2018 tot en met 04-11-2018

Vertrekken naar een nieuw land omdat het thuisland niet meer veilig is. Wat neem je mee als je moet vluchten? The Stories We Carry vertelt vluchtverhalen aan de hand van de tas en de bezittingen die mensen hierin meenamen op hun vlucht. Vaak voorwerpen van grote persoonlijke betekenis. In de expositie wordt ook aandacht besteed aan ontwerper Didi Aaslund. Op het Griekse eiland Lesbos maakt ze samen met de bewoners van vluchtelingenkampen tassen van aangespoelde boten en reddingsvesten. De expositie The Stories We Carry is van 14 augustus tot en met 4 november 2018 te zien in Tassenmuseum Hendrikje, in het Nederlands, Engels en Arabisch.

The Stories We Carry - expositie Amsterdam | Tassenmuseum Hendrikje

“We hebben mensen geïnterviewd over hun vlucht en hun leven nu. Die verhalen en tassen zijn samengebracht in deze expositie. We laten zien wat deze mensen mee hebben genomen uit hun verschillende landen van herkomst en wat deze bezittingen en hun tas voor hen betekenen,” aldus Leonie Sterenborg, Conservator van Tassenmuseum Hendrikje. Deze mensen verblijven op dit moment in het Asielzoekerscentrum (azc) Amsterdam of wonen al in de regio Amsterdam.

Ragdaa Haj-Ali

Raghdaa Haj-Ali was onderwijzeres op een basisschool in Aleppo voordat zij met haar gezin naar Nederland kwam. Sinds het voorjaar van 2018 is zij in Nederland. In haar tas heeft ze paspoorten, de geboorteaktes, geld voor onderweg, een rozenkrans en een persoonlijke Koran meegenomen. Onderweg raakte ze eigendommen kwijt waaronder het familieboek; een boek waarin de geboortes van haar kinderen waren gedocumenteerd. Ze mist het boek heel erg.

The Stories We Carry - expositie Amsterdam | Tassenmuseum Hendrikje

Kogel, steen, speldje van Syrië, traditionele oog make-up, geld uit Syrië van Helalah Alzian.

Didi Aaslund en Floor Nagler

Naast vluchtverhalen van de nieuwkomers wordt in de expositie het verhaal verteld van ontwerper Didi Aaslund. Samen met Floor Nagler geeft zij workshops in de vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. Tijdens de workshops maken ze tassen van aangespoelde reddingsvesten en rubberboten. Deze tassen kunnen zij vervolgens gebruiken bij de voortzetting van hun reis. Het project geeft mensen behalve een tas, iets zinvols om te doen. Inmiddels wordt de tas voor de verkoop geproduceerd. Met de opbrengst van dit project (No Mad Makers) worden goede doelen gesteund.

Samenwerking met Makers Unite en Stichting Ondertussen

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de organisaties Makers Unite en Stichting Ondertussen. Makers Unite heeft een social inclusion programma ontwikkeld voor nieuwkomers, dat gebaseerd is op het samen creëren van duurzame producten. Samenwerken zorgt voor dialoog en creëert een vertrouwensrelatie. Makers Unite helpt nieuwkomers op die manier bij het opbouwen van een netwerk in de Nederlandse samenleving zodat zij hun leven hier verder kunnen opbouwen.

Stichting Ondertussen bouwt interspaces (tussenruimtes) in Amsterdam, met mensen die ooit gevlucht zijn of nog nooit. Ondertussen heeft op op dit moment drie werkplaatsen. In deze interspaces wordt samen gewerkt en worden talenten, verhalen en netwerken gedeeld. Een van deze drie plekken is het atelier in het azc Willinklaan, waar vrouwen samen kleding en ambachtelijke producten maken. De vrouwen uit het azc hebben meegewerkt aan de expositie The Stories We Carry.

De expositie The Stories We Carry is van 14 augustus tot en met 4 november 2018 te zien in Tassenmuseum Hendrikje. De tekst van de expositie is in het Nederlands, Engels en Arabisch.

Bestel Tickets
1.601 beoordelingen