De geschiedenis van de tas – vaste tentoonstelling

• 15-08-2018 tot en met 31-12-2020

Vanaf woensdag 25 april 2018 is de volledig vernieuwde derde verdieping van Tassenmuseum Hendrikje open voor publiek. Op de nieuwe derde verdieping waant de bezoeker zich in een wonderbaarlijke schatkamer. Naast schitterende tassen uit de 16de t/m 19de eeuw staan de verborgen verhalen, de geschiedenis van de tas (van gebruiksvoorwerp tot fashion-icon) en vakmanschap centraal. Na de nodige inspiratie uit de collectie kunnen creatieve bezoekers voortaan digitaal hun eigen tas ontwerpen. Wat onthult de persoonlijke tas over de ontwerper? Speciaal voor deze gelegenheid ontwierp creatief duo Vlieger en Vandam de nieuwe leren schoudertas met reliëfprint ‘Souvenir’. Daarbij lieten ze zich inspireren op een souvenirtas uit 1850-1900; een reticule van katoen met geslepen stalen kralen uit België.

Op 24 april vond de feestelijke opening van de nieuwe derde verdieping plaats. Honderden bezoekers ontdekten ’s avonds als eerste het nieuwe Tassenmuseum tijdens de extra lange openingstijden. Vanaf 25 april is de nieuwe derde verdieping van het Tassenmuseum open volgens de reguliere openingstijden.

“Van jagersbuidel tot it-bag: zo groeiden tassen uit tot ultiem modeaccessoire” – Parool

Zelf aan de slag! Ontwerp je eigen tas

Om meer te leren over vakmanschap en materialen, moet je een tas kunnen voelen en ruiken, in kunnen zoomen op bijzondere details en de binnenkant kunnen bekijken. Op de nieuwe derde verdieping is dit allemaal mogelijk. Na de nodige inspiratie uit de collectie kunnen creatieve bezoekers voortaan digitaal hun eigen tas ontwerpen. Wat onthult de persoonlijke tas over de ontwerper? Bezoekers kunnen hun eigen ontwerp delen op social media, waardoor zij kans maken op een Limited Edition van de ‘Souvenir’ tas van Vlieger en Vandam.

Samenwerking met ontwerpers Vlieger en Vandam

De wereldberoemde collectie van Tassenmuseum Hendrikje inspireert ontwerpers over de hele wereld. Het verleden (materialen, technieken, gewoontes) speelt vaak een belangrijke rol in het ontwerpproces van vandaag de dag. Creatief duo Vlieger en Vandam ontwierp speciaal voor de gelegenheid de leren schoudertas met reliëfprint ‘Souvenir’, waarbij ze zich lieten inspireren op een souvenirtas uit 1850-1900: een reticule van katoen met geslepen stalen kralen uit België. In de 19de eeuw kochten wereldreizigers vaak een souvenirtas als herinnering aan hun reis. Op deze tassen stond meestal een afbeelding van een beroemde kerk of monument. Op dit exemplaar uit de 19de eeuw staat echter letterlijk het woord ‘souvenir’.

In de stijlkamervitrines op de eerste verdieping van Tassenmuseum Hendrikje bekijkt de bezoeker nu de bijzondere souvenirtas van Vlieger en Vandam naast tientallen historische souvenirtassen uit de Oriënt.

Bestel Tickets
1.601 beoordelingen