100 highlights

 • 12-02-2018 tot en met 22-04-2018

  Vanaf 12 februari tot en met 22 april 2018 toont Tassenmuseum Hendrikje 100 historische hoogtepunten uit de eigen collectie in de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘100 highlights’. In de tentoonstelling belicht het museum de meest bijzondere tassen uit de 16de tot en met 19de eeuw; waaronder de oudste tas uit begin 16de eeuw, en de eerste tas die werd aangeschaft en leidde tot de unieke collectie van Tassenmuseum Hendrikje. Daarnaast ontdekt de bezoeker meer over de opmerkelijke materialen en technieken die centraal stonden tijdens deze eeuwen. 

  Tassenmuseum Hendrikje - 100 Highlights

  De eerste tas in de collectie, met een dekplaat van schildpad en ingelegd parelmoer, 1810-1820

   

  Een reis door de tijd

  In de nieuwe tentoonstelling ‘100 highlights’ ontdek je de meest bijzondere tassen uit de 16de tot en met 19de eeuw. Bovendien kom je van alles te weten over de opmerkelijke materialen en technieken die centraal stonden in deze tijd.

   

   

   

  De oudste tas uit de collectie, begin 16de eeuw

   

  Meest bijzondere en oudste tassen

  De collectie met de oudste tassen bestaat uit een diverse verzameling van onder andere beurzen, portefeuilles, beugeltassen, dijzakken en kralentassen. De tassen voor de elite werden in de periode tussen 1600 en 1900 veelal gemaakt van bijzondere materialen zoals schildpad, ivoor, geslepen staal en hout. De tas was vanaf de vroegste tijden een nuttig gebruiksvoorwerp, voor zowel mannen als vrouwen. Omdat kleding nog geen binnenzakken kende, gebruikte men tassen en beurzen voor het meedragen van geld en andere persoonlijke benodigdheden. Vanaf de late middeleeuwen tot in de zeventiende eeuw werden tassen en beurzen hangend aan de riem of gordel bevestigd. Met de komst van de binnenzakken in de mannenkleding aan het begin van de zeventiende eeuw raakte de tas bij de man langzaam in onbruik. Met uitzondering van de jacht- en documententas werd de tas in de volgende eeuwen het exclusieve domein van de vrouw.

  Tassenmuseum Hendrikje - 100 Highlights

  Fluwelen buidel met zilveren ballen en sleutel, 1600-1650

   

  Tassenmuseum Hendrikje maakt zich op voor de toekomst

  In samenwerking met OPERA Amsterdam wordt de derde verdieping van het museum in een nieuw jasje gestoken. Normaliter ontdekt de bezoeker hier de tassen uit de 16de tot en met de 19de eeuw, maar in verband met de herinrichting is deze verdieping van februari tot en met eind april 2018 gesloten voor het publiek. De andere verdiepingen in het museum zijn gewoon open. Tijdens de herinrichting zijn de meest bijzondere tassen uit de 16de tot en met 19de eeuw te zien in de tijdelijke tentoonstellingsruimte van het Tassenmuseum.

   

  Heropening derde verdieping

  Na de voltooiing van de herinrichting is een selectie van de oudste tassen weer permanent te zien in de vernieuwde en interactieve presentatie op de derde verdieping van het museum. In de nieuwe presentatie ontdekt de bezoeker de verhalen achter de tas; als gebruiksvoorwerp, als ambachtelijk product, als cultuurhistorisch modeobject en als statussymbool. De heropening van de derde verdieping wordt feestelijk gevierd op dinsdag 24 april 2018.

   

  Lees meer over de herinrichting van de vaste collectie.

Bestel Tickets
1.601 beoordelingen
'Excellent!'