Accessories are a Girl’s Best Friend

Eindeloos variëren, jezelf onderscheiden, een eenvoudige outfit omtoveren tot iets bijzonders…

Vanaf 16 september is de nieuwe tentoonstelling  ‘Accessories are a Girl’s Best Friend’  te zien in Tassenmuseum Hendrikje. In de nieuwe tentoonstelling belicht het Tassenmuseum de absolute hoogtepunten van de bijzondere accessoirecollectie van het Rijksmuseum; onder andere parasols, paraplu’s, hoeden, haaraccessoires, shawls, handschoenen, waaiers, schoenen en kousen. Deze (tot nu toe!) verborgen modeschatten liggen normaliter opgeborgen in het depot van het Rijksmuseum, maar zijn van 16 september 2017 tot en met 28 januari 2018 te zien in Tassenmuseum Hendrikje. Naast de bijzondere accessoires van het Rijksmuseum selecteerde het Tassenmuseum diverse opmerkelijke tassen uit eigen collectie.

Avondtas, Chanel, imitatie ivoor van plastic, Frankrijk, 1920-1930

Accessoires – verhalen over gebruiken en etiquette

Wie droeg een bepaald accessoire, wanneer en waarom? De tentoonstelling ‘Accessories are a Girl’s Best Friend’ vertelt de bezoeker een bijzonder verhaal over diverse accessoires en bijbehorende gebruiken en etiquette. Zo was de manier waarop en bij welke gelegenheid een accessoire werd gedragen vroeger van groot belang. Soms was een accessoire zelfs zó kenmerkend voor een bepaalde periode dat een tijdperk er zijn naam aan heeft ontleend. Denk aan de ‘Pruikentijd’ of de ‘molensteenkraag’. Ook konden accessoires de tijd aangeven: hoe langer de handschoen, hoe later het was op de dag.

Vouwwaaier met felroze struisveren op een montuur van onversierd van kunststof met schildpadmotief, Duvelleroy, ca. 1900 – ca. 1925

Hoogtepunten uit de accessoirecollectie van het Rijksmuseum

Dankzij de unieke samenwerking met het Rijksmuseum bekijkt de bezoeker in de tentoonstelling ‘Accessories are a Girl’s Best Friend’ de absolute highlights op modisch gebied en ontdekt de belangrijkste accessoiretrends van de laatste 400 jaar.

Meer lezen? Ontdek hier meer over ‘Accessories are a Girl’s Best Friend’.

‘Accessories are a Girl’s Best Friend’ is van 16 september 2017 tot en met 28 januari 2018 te zien in Tassenmuseum Hendrikje. Kom langs of bestel je tickets online.