Tassenmuseum Hendrikje 10 jaar aan de Herengracht

Deze zomer is het precies 10 jaar geleden dat Tassenmuseum Hendrikje verhuisde vanuit Amstelveen en zich vestigde aan de Herengracht in Amsterdam. Dit jubileum vieren we op zondag 11 juni met een feestelijke Taxatiedag.

Het verhaal

De collectie van Tassenmuseum Hendrikje is ontstaan uit de privéverzameling van Hendrikje en Heinz Ivo. In 1996 openden ze de deuren van hun woonhuis in Amstelveen voor mensen die hun collectie wilden bewonderen. Het was een groot succes; in 2007 verhuisde het museum naar een prachtig 17e-eeuws pand aan de Herengracht in Amsterdam. Sindsdien is Tassenmuseum Hendrikje uitgegroeid tot één van de 10 beste fashion musea ter wereld.

Let’s celebrate!

Dit jubileum vieren we op zondag 11 juni met een feestelijke Taxatiedag. Verschillende experts kunnen je dan alles vertellen over (vintage) designer tassen, vintage kledingstukken, antiek textiel en bijzondere modeaccessoires. Ontdek je wat je verborgen modeschatten waard zijn! Lees meer of meld je aan voor de Taxatiedag.

10 jaar aan de Herengracht

In de afgelopen 10 jaar aan de Herengracht hebben we een aantal bijzondere hoogtepunten meegemaakt:

Officiële heropening aan de Herengracht

In juni 2007 opent Tassenmuseum Hendrikje officieel haar deuren in een statig pand aan de Herengracht. Toenmalig burgemeester Job Cohen opent de nieuwe locatie. Hij overhandigt namens het Koningshuis Hendrikje Ivo een lintje voor de totstandkoming van de bijzondere collectie.

Barbie’s Birthday Bash

Begin 2014 viert het Tassenmuseum 50 jaar Barbie in Nederland met een expositie over Barbie en haar kledingstijl. In de expositie worden diverse Barbie’s getoond van 1960 tot 2010. Een hit! Het aantal bezoekers verdubbeld.

Beste Museumshop van Amsterdam

Op 7 oktober 2014 roept Het Parool roept in 2014 de Museumshop van Tassenmuseum Hendrikje uit tot de beste museumwinkel van Amsterdam. De winkel wordt geprezen om het uitgebreide, exclusieve aanbod van tassen en andere accessoires. Maar ook om de enthousiaste en goede service van de medewerkers. ‘Je wordt er direct hebberig van’, aldus Het Parool.

Het ‘ wapen’ van Thatcher

Vanaf Tweede Kerstdag 2015 is de iconische tas van Margaret Thatcher te zien in Tassenmuseum Hendrikje. Het Tassenmuseum kocht de grijze, leren Asprey handtas uit 1980 bij veilinghuis Christie’s in Londen met steun van het Prins Bernard Cultuurfonds en Stichting Zabawas.

Tassenmuseum Hendrikje bestaat 20 jaar

In 2016 bestaat het Tassenmuseum 20 jaar. In het jubileum-weekend popt er op diverse plekken in Amsterdam een bijzondere catwalk op. De modellen stelen de show in prachtige stukken van modeontwerper Aziz Bekkaoui.

Tentoonstelling Royal Bags haalt het NOS 8 uur journaal

In 2016 pakt het Tassenmuseum uit met een tentoonstelling over spraakmakende tassen van Europese koningshuizen: Royal Bags. Je kunt tassen bewonderen van onder andere Queen Elisabeth, Keizerin Sisi en Prinses Grace. Koningin Máxima selecteert speciaal drie tassen uit de collectie van voormalig Koningin Juliana. Dit nieuws haalt het NOS 8 uur journaal.

It’s a Men’s World

Tassen zijn anno 2017 praktisch onmisbaar, óók voor mannen. Van 11 maart t/m 27 augustus bekijk je de unieke tentoonstelling It’s a Men’s World. In welke gevallen kiest een man voor een tas en wanneer heeft hij genoeg aan zijn broekzak?

Credits illustratie Maria-Lies