PERSBERICHT

Amsterdam, 16 december 2014­

Happy Birthday Chanel! 60 jaar de 2.55

Van 1 februari tot en met 3 mei 2015

De meest iconische Chaneltas, model 2.55, viert in 2015 haar 60e verjaardag. Daarom zet Tassenmuseum Hendrikje dit geliefde exemplaar vanaf 1 februari t/m 3 mei 2015 in de spotlight. Het museum exposeert in het historische 17e eeuwse grachtenpand uiteenlopende exemplaren van dit veelbesproken model. Daarnaast wordt meer verteld over het ontstaan van de tas, de invloed op het modebeeld en de codenaam 2.55.

De meest geliefde tas ter wereld
De Franse ontwerpster Coco Chanel was een van de meest invloedrijke vrouwen op het gebied van mode. Met haar vernieuwende blik zette Coco de ‘little black dress’, het tweed mantelpak, parelkettingen en natuurlijk de 2.55 tas voorgoed op de kaart. De tas werd een zeer gewild statussymbool en is vandaag de dag een van de meest geïmiteerde tassen ter wereld. Waar in de jaren ’50 Brigitte Bardot en Jackie Kennedy met een exemplaar om hun schouder liepen, zetten grote internationale sterren als Miley Cyrus en de Olsen Twins maar ook koningin Maxima de trend in 2015 voort. De vooraanstaande modedesigner Karl Lagerfeld staat tegenwoordig aan het hoofd van het merk Chanel en brengt jaarlijks nog vele varianten op de Chanel 2.55 op de markt. Zo ontwierp hij in 2005, speciaal voor het 50 jarige bestaan van de tas, de Chanel Reissue Bag.

Coco’s inspiratiebronnen
De 2.55 is waarschijnlijk geïnspireerd op elementen uit Coco’s leven en is ontstaan in 02/1955, wat direct de naam verklaart. Het gewatteerde materiaal en het ruitvormige motief is overgenomen uit staljassen uit de paardensport. De binnenvoering van de 2.55 heeft dezelfde kleur als het uniform uit haar jeugd en de ketting die als schouderband dient is geïnspireerd op de kettingen die de nonnen in haar jeugd rond hun middel droegen. Coco’s vernieuwende filosofie, dat mode zowel mooi als comfortabel moet zijn, is kenmerkend voor al haar ontwerpen. Ook de 2.55 borduurt voort op dit idee en geeft vrouwen zo veel mogelijk bewegingsvrijheid. De inspiratiebronnen van Coco worden tijdens de expositie getoond.

De 2.55 in Tassenmuseum Hendrikje
Voor de Chanel 2.55 expostitie stelt het museum bijzondere bruiklenen tentoon. De Chaneltas van de bekende Duitse actrice en zangeres Marlene Dietrich is te bewonderen en er staat een opvallend exemplaar in de vorm van een Chanelmantelpakje. Het museum heeft ook een aantal nieuwe aanwinsten én laat een inspirerende fotoreportage zien van de Chanel 2.55 in de jaren ’50 en anno nu. Het icoon wordt tijdens de expositie in de context van de tijd geplaatst. Zo wordt duidelijk dat de 2.55 stamt uit het jaar van de eerste Sissyfilm en de opening van het Disneyland Park in Californië. Verder komt onder andere aan bod welke modehuizen tijdens die tijd groot zijn en welke beroemdheden er in de spotlight staan.

Happy Birthday Chanel! is niet alleen een must voor de fashionista die droomt van een eigen 2.55 (en voor de enkele gelukkige die er al een heeft) maar ook een brede, nostalgisch getinte tentoonstelling over de jaren ’50, die iedereen zal aanspreken.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van zo’n 5.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Het museum trekt jaarlijks rond de 80.000 bezoekers.

—————————————————————————————————————————————-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie, interviewverzoeken, of het aanvragen van beeldmateriaal:
Tassenmuseum Hendrikje, Daisy Waardenburg: +31 (0)20-524 64 52/ pers@tassenmuseum.nl

Tassenmuseum Hendrikje
Herengracht 573