Designer Wietske Neerincx wint Joke Veeze Award 2016

IMG_0292

In het Tassenmuseum is op zondag 15 januari de winnaar bekendgemaakt van de Joke Veeze Award 2016. De Joke Veeze Foundation is opgericht in 2013 en ondersteunt modeactiviteiten en het werk van jong modetalent in Nederland. Wietske Neerincx uit Aerdenhout is met haar ontwerp voor een koninklijke tas door de vakjury gekozen tot winnaar van de jaarlijkse modeprijs. Aan de award is een geldbedrag verbonden van € 5.000,-. De publieksprijs van € 2.000,- is voor Nienke van Dee uit Nijmegen.

Naast de award en het geldbedrag, worden de tassen van de twee ontwerpers opgenomen in de vaste collectie van het Tassenmuseum Hendrikje. Juryvoorzitter Sigrid Ivo: “De winnende tas van Wietske Neerincx heeft een verrassend en innovatief ontwerp. De tas is gemaakt van een onverwachte mix van materialen en daardoor geheel van deze tijd. Daarnaast getuigt de tas van ‘maximale’ koninklijke klasse. De perfecte afwerking en originele verpakking maken van de tas een koninklijke schat.”
Ook de publieksprijs van de ontwerpwedstrijd is voor een innovatief ontwerp. Nienke van Dee heeft op verrassende wijze met één van de symbolen van het koningschap gespeeld. De materiaalkeuze en draagwijze completeren het vrouwelijke en sierlijke ontwerp. Zowel Neerincx als van Dee zijn beiden beginnende ontwerpers en zullen de prijzen gebruiken om nieuwe stukken te ontwerpen en hun collecties uit te breiden.

Vakjury
Voor de Joke Veeze Award 2016 bestond de vakjury uit Sigrid Ivo (directeur Tassenmuseum Hendrikje), Sarah Bailey (senior accessories designer Karl Lagerfeld), Frans Ankoné (stylist), Edwin Marck (modeontwerper en shopmanager Tassenmuseum Hendrikje) en Cor Schrama (kunsthistoricus en voorzitter Joke Veeze Foundation).

Joke Veeze Foundation
Joke Veeze (1945-2013) was 25 jaar de directeur van Akademie Vogue in Amsterdam. Na haar overlijden is in haar naam een stichting opgericht die als doel heeft getalenteerde studenten en recent afgestudeerden op het gebied van modevormgeving en modestyling te ondersteunen. De Joke Veeze Foundation wil dit bereiken door jaarlijks onder meer een modeprijs en masterclass te organiseren.