Made in Italy: Tassen van Italiaanse ontwerpers

• 17-10-2016 tot en met 13-11-2016

pink-satin-handbag-andrea-pfister-1970s-worn-by-angelina-jolieVanaf 17 oktober presenteren Tassenmuseum Hendrikje en Istituto Italiano di Cultura de tentoonstelling La Borsetta: uno stile di vita; de damestas: een levensstijl. De tentoonstelling bevat  tassen van beroemde Italiaanse modehuizen en ontwerpers afkomstig uit de collectie van de Fondazione Sartirana Arte in Pavia. Italië is het modeland bij uitstek; de Italiaanse stijl is wereldwijd bekend. Ook beroemdheden zijn dol op de Italiaanse mode. De tentoonstelling bevat tassen die eigendom waren van grote namen. Zo is een satijnen fuchsia tas te zien van Angelina Jolie, een pompoentas van Julia Roberts, een paarse kikkertas van Lady Gaga, een rode schoudertas met veren van Sophia Loren en een leren tas met papagaaienveren van Gala, de vrouw van Salvador Dalì. De tentoonstelling is tot en met 13 november 2016 in het Tassenmuseum in Amsterdam te zien.

De damestas: een levensstijl

De tentoonstelling met prestigieuze modellen damestassen, vormt een reis door de Italiaanse modetraditie vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden. Na de tweede Wereldoorlog genoten Italiaanse ontwerpers bekendheid, zoals Andrea Pfister die in Vigevano ontwierp. Zijn tassen voor personen als Raquel Welch, Nancy Reagan, Barbara Streisand, Julia Roberts, Elton John en Rudolf Nureyev kregen bekendheid in de jaren ‘80. Bekende modehuizen ontwierpen ook voor sterren zoals Prada voor Maria Callas, Valentino voor Sophia Loren en Fendi voor Federico Fellini.

Week van de Italiaanse Taal

De tentoonstelling markeert de start van evenementen die in het kader van de Week van de Italiaanse Taal (17 t/m 23 oktober 2016) georganiseerd worden. De Week van de Italiaanse Taal richt zich op de verspreiding van de Italiaanse taal en cultuur buiten Italië. Dit jaar staat het Italiaans en de creativiteit centraal, zoals de Italiaanse merken en kostuums, de Italiaanse mode en ontwerpen. De tentoonstelling La Borsetta: uno stile di vita is een eerbetoon aan de Italiaanse schoonheid, stijl en elegantie.